Швеція надасть Україні військову допомогу на $7 мільярдів протягом трьох років
14:18 22.05.2024
254

Швеція оголосила про нову програму, згідно з якою протягом наступних трьох років надаватиме Україні військову допомогу у розмірі 2,3 мільярда доларів щорічно, що становить загалом 7 мільярдів доларів. Цю інформацію повідомив уряд країни в середу, передає УНН.

У рамках посилення підтримки України уряд Швеції та "Шведські демократи" домовилися запровадити програму військової допомоги на 2024-2026 роки. Відповідно до цієї програми, Швеція виділить 75 мільярдів шведських крон на військову підтримку України, по 25 мільярдів щорічно.

Завдяки цій програмі загальна військова та цивільна допомога Україні з боку Швеції перевищить 100 мільярдів шведських крон. Військова допомога включатиме безоплатну передачу оборонного обладнання, фінансові внески та підтримку закупівлі оборонного обладнання. Водночас уряд зазначив, що ця програма може вплинути на державні фінанси протягом кількох років, навіть після 2026 року.

Після вторгнення росії в Україну безпекова ситуація в Європі є найсерйознішою з часів Другої світової війни. Це означає, що переозброєння всередині країни має тривати паралельно з підтримкою України. Тому уряд Швеції запевнив, що підтримка України здійснюватиметься таким чином, щоб не підірвати розбудову оборонного потенціалу Швеції та не зашкодити іншим необхідним реформам.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також