З початку року на Вінниччині зареєстрували 14 випадків отруєння грибами
16:00 13.10.2022
259

За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців  поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина. 

Про це повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

З липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма випадками. У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді – 4 та у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій територіальних громадах – по 1 випадку.

Основна причина отруєнь – це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук).

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також