20-25 тисяч вступників отримають грантове фінансування на здобуття вищої освіти у 2024 році
19:00 21.07.2024
256

Від 20 до 25 тисяч вступників зможуть отримати грантове фінансування для оплати здобуття вищої освіти у 2024 році. Це стосуватиметься тих, хто буде зарахований до вишів на контрактну форму навчання, про що повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в ефірі телемарафону.

"Ми очікуємо, що цього року гранти отримають від 20 до 25 тисяч вступників," – зазначив Винницький.

За його словами, фінансову допомогу отримають ті, хто навчається на контрактній основі, а не за державний кошт.

"Раніше у нас була чорно-біла система: або бюджетне місце з повним фінансуванням державою, або контракт без жодної допомоги від держави. Тепер держава зможе частково допомагати студентам, які набрали достатню кількість балів на НМТ, але не потрапили на бюджет. Вони зможуть отримати гранти на суму 15 або 25 тисяч гривень," – пояснив Винницький.

Він підкреслив, що вартість навчання на контракті в Україні вже досягла європейських показників, що створює конкуренцію між українськими і європейськими університетами. Тому грантова підтримка сприятиме збереженню українських студентів в українських вишах.

Вступники, зараховані на контракт на денну або дуальну форму навчання, які набрали більше ніж 150 балів із двох предметів НМТ, зможуть подати заявку на грант у розмірі 15 тисяч гривень. Ті, хто набрав понад 170 балів із двох предметів НМТ, зможуть отримати грант у розмірі 25 тисяч гривень.

Для стратегічно важливих спеціальностей – архітектури, медицини, освіти – діють коефіцієнти, що дозволяють збільшити суму гранту до 37,5 тисяч гривень. Для спеціальностей із перенасиченим попитом, таких як правники, маркетологи, економісти, грант у розмірі 15 тисяч не передбачений, лише 25 тисяч. Це означає, що для отримання гранту на такі спеціальності вступник повинен мати щонайменше 170 балів.

Грант буде призначатися на весь період навчання і його розмір буде змінюватися залежно від індексу інфляції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також