Байден запропонував тимчасовий притулок жителям Гонконгу в США
18:30 05.08.2021
254

Президент Джо Байден запропонував жителям Гонконгу в Сполучених Штатах тимчасовий "притулок", що дозволило б тисячам людей продовжити своє перебування в країні у відповідь на репресії Пекіна щодо демократії на території Китаю. Про це з посиланням на Reuters, інформує УНН.

У підписаному меморандумі Байден доручив Міністерству внутрішньої безпеки ввести "відстрочку висилки" на термін до 18 місяців для жителів Гонконгу, що знаходяться в даний час в Сполучених Штатах, посилаючись на "вагомі зовнішньополітичні причини".

"Протягом останнього року КНР продовжувала наступ на автономію Гонконгу, підриваючи демократичні процеси і інститути, накладаючи обмеження на свободу і пригнічуючи свободу преси", - повідомив Байден в записці.

Очікується, що переважна більшість жителів Гонконгу, які в даний час проживають в Сполучених Штатах, матимуть право на участь у програмі.

Білий дім заявив, що цей крок ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати "не залишаться осторонь, оскільки КНР порушує свої обіцянки Гонконгу і міжнародній спільноті".

Американські законодавці вимагали прийняття закону, який спростив би життя жителям Гонконгу, які побоюються переслідувань після приєднання до протестів проти Китаю, щоб отримати статус біженця в США, а держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати повинні "приймати людей, що рятуються втечею від гонконзьких репресій".

Уряд США в липні ввів додаткові санкції відносно китайських посадових осіб в Гонконзі і випустив оновлений бізнес-довідник, що попереджає компанії про ризики діяльності відповідно до закону про національну безпеку, який Китай ввів в минулому році для криміналізації того, що він вважає "підривною діяльністю, сепаратизмом, тероризмом або змовою з іноземними силами".

Критики кажуть, що закон сприяє пригніченню демократичних активістів і вільної преси.

У відповідь на дії США в минулому місяці Китай ввів санкції щодо американських громадян, в тому числі колишнього міністра торгівлі США Уїлбура Росса.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також