Без повного нафтогазового ембарго рф може закінчити рік із рекордним профіцитом - Bloomberg
12:00 03.04.2022
260

Без повного нафтогазового ембарго рф цьогоріч може закінчити рік з рекордним профіцитом поточного рахунку у $240 мільярдів, - про це повідомляє Bloomberg.

Експерти очікують, що росія цьогоріч заробить майже 321 млрд доларів на експорті енергоносіїв, що більш як на третину перевищує показник 2021 року. Це призведе до рекордного профіциту поточного рахунку, який може сягнути 240 млрд доларів.

За словами економістів Інституту міжнародних фінансів, найбільший рушій профіциту поточного рахунку росії продовжує виглядати стабільним, і «навіть з наявними санкціями схоже, що значний приплив твердої валюти у росію триватиме».

Проте прогноз може повністю змінитися, якщо країни запровадять повне ембарго на продаж енергії.

Російський експорт і видобуток нафти вже падають. За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, цього місяця рф може втратити майже чверть видобутку нафти. На нафту і газ припадає близько половини російського експорту і близько 40% доходів бюджету минулого року.

Як зауважують експерти, здатність росії продавати нафту і газ може бути єдиним, що утримує економіку від ще гіршого фінансового краху. За оцінкою Інституту міжнародних фінансів, енергетичне ембарго з боку ЄС, Великої Британії та США призведе до скорочення поставок на понад 20% і може коштувати росії до 300 млрд доларів експортних надходжень.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також