Блaгодійний фонд «Український Альянс» і ГО «Ми-Вінничани» зібрaли більше 2 мільйонів гривень нa ЗСУ (Прес-служба ГО)
13:21 21.06.2023
285
  • Плaнувaли зібрaти 1 мільйон для ЗСУ, a зібрaли удвічі більше — понaд 2 мільйони гривень!
  • Мaсштaбний блaгодійний мaрaфон, який у Вінниці оргaнізувaли громaдське об’єднaння «Ми — Вінничани» тa блaгодійний фонд «Український Альянс», перевершив усі сподівaння!
  • A нa додaчу — Вaлерій Коровій, Сергій Кудлaєнко, Миколa Кучер, Лaрисa Білозір, Геннaдій Вaцaк тa Миколa Філонов, передaли двa квaдрокоптери й тепловізори легендaрній бригaді «Червонa кaлинa» Нaцгвaрдії й вручили ключі від позaшляховикa комaндувaнню підрозділу зенітно-aртилерійської бaтaреї слaветних сил ППО, aби зaбезпечити ще більшу мобільність тa ефективність титaнів, які тримaють мирне небо нaд Вінниччиною.

Незлaмні воїни Повітряних сил і Нaцгвaрдії, спецпризнaченці тa прикордонники з Могилів-Подільського, мaтері воїнів і військові кaпелaни, психологи і лікaрі, які щодня рятують життя Героїв, невтомні волонтери і предстaвники блaгодійних оргaнізaцій тa фондів, керівники мaлого й середнього бізнесу, нaродні депутaти й очільники потужних підприємств — великий блaгодійний мaрaфон «Мільйон нa ЗСУ від Вінничaн», який оргaнізувaли громaдське об’єднaння «Ми — Вінничани» тa блaгодійний фонд «Український Альянс», 15 червня у Вінниці зібрaв усіх, хто чітко усвідомлює, що зaрaз не лише не можнa спинятися у допомозі зaхисникaм, a ще більше і більше подвоювaти підтримку у нaдвaжливий чaс контрнaступу.

Всі рaзом стaвили мету — об’єднaвши зусилля, зібрaти мільйон гривень для зaкупівлі укрaй потрібних зaрaз нa фронті бойових дронів тa aвтівок. A у результaті — неймовірні вінничaни постaвлену ціль перевершили вдвічі: зібрaли понaд 2 мільйони гривень.

Квадрокоптери і тепловізори передали нацгвардійцям

Як зустрічають воїни на передовій і як сяють їхні очі під час отримання техніки, яка допомагає ще потужніше бити ворога — гості марафону мали змогу побачити у ексклюзивних фото і відео з незліченних волонтерських поїздок на фронт команди громадського об’єднання «Ми — Вінничани».

Нас усіх об’єднує загальне усвідомлення того великого виклику, який стоїть перед українським народом і який насправді формує новітню історію української держави. Історію, сторінки якої будуть гортати наші діти, повертатися і давати нам оцінку: те, що ми зробили або ж могли б зробити і не зробили— відзначає Валерій Коровій— Коли почалася повномасштабна війна, 99 % українців стали волонтерами. Ніколи не забуду, як у ті найперші дні я прийшов до онучки у Стрижавську школу, де діточки плели сітку захисникам. Туди на милицях зайшла жінка, дістала завернуті у хусточку кошти і каже: «Оце я збирала на смерть. Я все віддаю для того, щоби зберегти країну». Це найбільше бажання — зберегти нашу Україну — у ті найперші дні об’єднало всіх. А згодом ми усвідомили, що потрібно максимально предметно надавати допомогу Збройним силам. Наше громадське об’єднання «Ми — Вінничани» зосередилося на придбанні саме квадрокоптерів, автівок, рацій, засобів зв’язку та іншого обладнання. Ми підписали меморандум із благодійним фондом «МХП — Громаді», до допомоги також одразу активно долучились наші найкращі народні депутати України Лариса Білозір, Микола Кучер та Геннадій Вацак. На сьогоднішній день ми передали допомогу на суму понад 10 мільйонів гривень. Та насправді жодними грошима не можна оцінити ту велику вдячність і теплоту, яку відчуваємо, коли передаємо практичну допомогу захисникам, які воюють на передовій. Тож коли виникла ідея проведення благодійного марафону, за що дуже дякую Миколі Філонову, ми одразу відчули, що цей новий інструмент дозволить залучити нових партнерів і у єдиному пориві й загальному усвідомленні важливої справи вкотре подякувати й підставити плече підтримки нашим хлопцям та дівчатам, які сьогодні боронять державу і кожного з нас у силах оборони України. 

Під гучні оплески всіх присутніх від команди «Ми — Вінничани» Валерій Коровій передав два квадрокоптери і тепловізори представнику військової частини легендарної бригади «Червона калина» Національної гвардії України.

«Червона калина» — без перебільшення найкраща на сьогоднішній день бригада Національної гвардії України. Всім відомий подвиг мужніх Героїв, коли у 2015 році вони прикривали побратимів під час виведення українських сил з Дебальцевого. Спершу полк оперативного призначення, тепер бригада — основна частина воїнів «Червоної калини» продовжує виконувати бойові завдання, тож ми всебічно прагнемо надавати їм допомогу, — говорить Валерій Коровій. — Над придбанням цих двох квадрокоптерів і тепловізорів ми працювали протягом останнього місяця. Ці «бойові птахи» надзвичайно важливі, адже дають можливість військовим вночі володіти оперативною обстановкою і рятувати життя наших земляків—вінничан, які нині є основою формування військової частини 3028.

Щиро дякуємо всім вінничанам і партнерам, які долучилися до нашого марафону, адже за ці понад 2 мільйони гривень ми зможемо придбати вдвічі більше квадрокоптерів та автівок — це саме ті нагальні запити, яких чимшвидше потребують воїни України. Фаза «зненацька», про яку багато хто говорить, і яка, я більш ніж переконаний, вже почалася — це контрнаступ. Всі й особливо — військові, знають, які це ризики, тож нам усім потрібно зараз мобілізуватися на 100%, — відзначає голова благодійного фонду «Український Альянс» Микола Філонов— Власне, організовуючи цей марафон, своїм прикладом ми хотіли мотивувати всіх представників бізнесу і громадян не зупинятися й нарощувати допомогу нашим військовим щоденно, аж до самої Перемоги. Єдність і постійна підтримка украй важливі, тож спільно з усіма учасниками марафону ми також вирішили підтримати глобальну ініціативу Президента України Володимира Зеленського — за напрямком «оборона» перерахували пів мільйона гривень фандрейзинговій платформі UNITED24, яка за час повномасштабного вторгнення здобула підтримку найвідоміших зірок та діячів з усіх країн світу.

Авто для підсилення сил ППО: «Так, як підтримують на Вінниччині, вражає!»

Ще один важливий подарунок — ключі від позашляховика для військової частини славетних сил ППО, яка дислокується у Калинівці, передав Микола Кучер — народний депутат України, який чи не найбільше за всіх своїх колег по Верховній Раді за цей час особисто бував на лінії зіткнення. Сам пілот із понад 30-річним стажем, Микола Кучер у команді ГО «Ми — Вінничани» — один із головних військових експертів, адже добре розбирається у модифікаціях дронів і техніки та з нетерпінням щотижня чекає вихідних, аби поїхати до воїнів на передову. Зізнається,саме ці зустрічі із захисниками віч-на-віч зараз найбільше надихають та надають сил.

Це вже не перший автомобіль, який ми вручаємо даній військовій частині. Наші пілоти — найкращі, тож точно знаю, що небо над Вінниччиною під надійним захистом! — говорить Микола Кучер. — Наші військові показують такі чудеса героїзму, що на заході не можуть зрозуміти, яким чином взагалі це відбувається. Настільки сильна і могутня наша армія та наші люди. І ми маємо всі — влада, бізнес, волонтери, народ — продовжувати об’єднувати зусилля, щоб побороти ворога. Так, зараз надзвичайно важкий час, коли вже багато людей і, на жаль, найкращих загинули: це люди, яких ми знали, з якими ходили у школу, вчились в інститутах, які жили біля нас… Але маємо попри все не зупинятися, обов’язково підтримувати воїнів і спільними зусиллями здобувати перемогу.

Приймаючи ключі від авто, командир військової частини, полковник Олександр Гончарук пригадав, як із 2016 року відновлювався аеродром у Калинівці, створювалась авіаційна база та підрозділи.

Дуже вдячний всім вам за підтримку! Ми приїхали з різних регіонів і таку підтримку, як на Вінниччині, я ніколи не відчував. Всі приїжджали і питали: «Що вам потрібно? Чим можемо допомогти?» — ділиться Олександр Гончарук. — У нас є авіаційна ескадрилья на літаках, на безпілотних комплексах, а також зенітно-артилерійська батарея для прикриття повітряного простору. На благодійному марафоні присутній командир батареї, тож цей автомобіль передамо саме у його підрозділ.

Підтримка прикордонників і дипломатичний фронт

У продовженні підтримки ще одних Героїв-земляків — доблесних прикордонників Могилів-Подільського прикордонного загону — запевнив народний депутат України Геннадій Вацак:

Я і моя родина виросли у Могилів-Подільському, тож це наш громадянський обов’язок допомагати рідному місту. Неодмінно і далі будемо робити все, щоб прикордонники мали все необхідне.

Перший заступник командира 24-го прикордонного загону, полковник Дмитро Лазебний у свою чергу зазначив, що для всіх прикордонників, які зараз наміцно тримають кордони країни, надзвичайно важливо відчувати таку щиру, постійну підтримку.

Ця підтримка для нас дуже важлива. Тому що прикордонники Могилів-Подільського прикордонного загону виконують бойові завдання не тільки в межах Вінницької області, але й на східних рубежах і на північному кордоні. Перелік допомоги, яку отримуємо, неоціненний і головне, що ця допомога надається постійно. Без будь-яких наших звернень. Тобто ми просто виконуємо свою роботу, застосовуючи отримані транспортні засоби, квадрокоптери, адже у нас активно розвивається безпілотна літальна авіація, і слава Богу, у меншій мірі застосовуємо карети швидкої допомоги, які нам передали.

Не зупиняється ні на мить і дипломатичний фронт, який у складі української делегації у Раді Європи допомагає тримати народна депутатка України Лариса Білозір.

Ми прожили дуже непрості півтора року, наповнені бідою, горем, але — і перемогами, досягненнями й гарними подіями. Насправді нас розпинають кожен день і наші серця зараз дуже поранені, але ми сильні, тому що ми разом. Кожен із нас намагається на своєму фронті принести користь Україні і я, зокрема, це роблю на дипломатичному фронті. Зараз їду у Раду Європи, потім — у Берлін та Брюссель, — розповідає Лариса Білозір. — Буваючи у Європарламенті, бачу, що саме зараз світ відкрив для себе Україну. Вони небагато знали про нас, та ми відродилися, як Фенікс. Зараз всі побачили наш абсолютно унікальний народ! За кордоном всі питають, хто ці матері, що виховали таких хлопців і дівчат, таких гідних синів і доньок своєї країни, які стали на її захист? Хто ці вчителі, які їх виховали? Хто ці люди, які, борючись за свою державу, не шкодують ні свого життя, ні свого здоров’я… Зараз викристалізувалися такі цінності, як взаєморозуміння, воля, прагнення перемогти і розуміння, що ми повинні багато працювати для цього. Бути єдиними і разом! 

Спільна робота із медиками та інститутом реабілітації

Вагому увагу під час благодійного марафону приділили також обговоренню підтримки медиків та шпиталів, де проходять реабілітацію та лікуються українські захисники.

Керівник громадського об’єднання «Ми — Вінничани» у Вінниці Сергій Кудлаєнко, який із перших днів війни багато співпрацює не лише із воїнами, а й з медичними закладами, подякував усім лікарям за невтомну щоденну працю, а також соціально відповідальному бізнесу, який з 24 лютого одразу долучився до гуманітарної допомоги шпиталям.

Разом носили, завантажували тонни допомоги, — розповідає Сергій Кудлаєнко. — А зараз разом із командою психологів та юристів також започаткували надання безкоштовної юридичної і психологічної допомоги військовим у Вінниці. Дякуючи підтримці партнерів — компанії «МХП», за адресою Хмельницьке шосе, 10 відкрили вже третій офіс нашого громадського об’єднання, у якому фахівці надають допомогу у даних сферах. Крім того, наші психологи щодня мають окремий графік, за яким відвідують шпиталі і за потреби — військові частини.

Саме такий комплексний підхід у підтримці, переконаний директор Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю Віктор Шевчук, дає можливість максимально повернути частину захисників до служби, частину — до цивільного життя.

Вражає, але багато поранених воїнів, яким ампутують кінцівки, говорять: «Швидше оперуйте! Треба повертатися у стрій!» Таких історій чимало, що вкотре доводить, що психологічне налаштування нашого народу таке, що ми неодмінно переможемо. Але щоби перемога була швидшою, треба об’єднувати зусилля, — говорить Віктор Шевчук. — І я щиро дякую громадському об’єднанню «Ми — Вінничани» за велику систематичну допомогу, а це і продукти харчування, медикаменти, установка генератора й ліфта у нашому закладі та надання психологічної й соціальної допомоги нашим військовослужбовцям. Це надзвичайно важливо!

 «путін буде сидіти і чекати, а ми маємо діяти!»

Спеціальним гостем благодійного марафону став доктор історичних наук та виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко. Всім присутнім він презентував свою нову книгу «Як зруйнувати русскій мір?», у якій детально дослідив виникнення, розвиток та функціонування цього самого «русского міра» від часів Івана Грозного до сучасності. 

Крім того, Вадим Денисенко під час марафону виступив із аналітичною презентацією «Контрнаступ. росія. Психологічні качелі», детально проаналізувавши, що насправді зараз відбувається всередині рф, що стоїть за внутрішніми конфліктами ключових військово-політичних діячів і еліт нашого ворога та чого варто чекати від путіна.

Питання «Що хоче путін?» — один із найважливіших для нас моментів, адже маємо розуміти, що у нього голові твориться. Насправді на сьогоднішній момент він сам не знає, що він хоче. Як би це парадоксально не було і як би дико не звучало для нас, але ціль його війни — у пошуку цілі війни. 

Про путіна ми повинні не забувати важливу річ: по своїй натурі він — соціопат і насправді величезний боягуз. У інтерв’ю він дуже часто тиражував нібито історію зі свого дитинства, мовляв, побачив пацюка, якого загнали у куток, а потім цей пацюк напав. Показували, що путін і є цей пацюк, якого не можна заганяти у куток. Та це міф, бо путін — боягуз. 

Зараз він просто сидить і чекає. Чекає того, що Трамп переможе на виборах. Чекає, що в Україні почнуться суперечки і країна почне розколюватися зсередини, а ще — він абсолютно щиро вірить у вундерваффе у вигляді ікони «Трійця», яку передав російській православній церкві, — звертає увагу Вадим Денисенко. 

У росіян за останні 15 місяців у внутрішній політиці ситуація така, що вони говорили одну і ту ж саму річ: «Главноє, што нє стало хуже». Це «што нє стало хуже» переноситься і на воєнні дії, тож їхня ключова задача сьогодні — не допустити великої втрати території й застосовувати тактику «тисячі перемог», коли величезна кількість ботів будуть щодня розказувати нам і Європі про 50 «вбитих» леопардів, мовляв, «українцям дали зброю, а вони не вміють нею користуватися». До таких інформаційних атак ми повинні бути морально готовими, мінімізувати наші власні психологічні «качелі» і старатися з холодною головою дивитися на весь вал інформації, що падає на нас. А головне — не сидіти і чекати, як наш ворог. А щодня не забувати підтримувати захисників! 

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також