Блінкен побоюється визнавати росію – спонсоркою тероризму - NYT
14:00 30.07.2022
446

Американські сенатори одноголосно схвалили резолюцію, яка закликає Державний департамент США визнати Росію державою-спонсоркою тероризму. Однак державний секретар Ентоні Блінкен не впевнений у цьому рішенні. 

Про це пише The New York Times. 

Зазначається, що протягом кількох тижнів на Блінкена чинився тиск із метою офіційно оголосити росію державою-спонсором тероризму. Однак Блінкен опирається цьому кроку, який може змусити його ввести санкції щодо союзників США, які ведуть справи з Росією, і може знищити залишки дипломатії між Вашингтоном і Москвою, стверджує видання.

Блінкен, коментуючи питання, ухильно відповів, повторюючи те ж, що інші чиновники Держдепартаменту та Білого дому. Будь-яке рішення має ґрунтуватися на існуючих правових визначеннях, сказав він, водночас припустивши, що це питання є спірним, оскільки росія вже перебуває під багатьма санкціями.

"Ціна, яку змусили заплатити росію ми та інші країни, абсолютно відповідає наслідкам, які були б внаслідок визнання її державою-спонсором тероризму", - заявив Блінкен на прес-конференції. "Таким чином, практичні результати того, що ми робимо, такі ж", - додав він.

Висновок Державного департаменту про те, що росія є державою-спонсором тероризму — ярлик, який представники агентства називають "ядерним варіантом" — призведе до посилення санкцій проти постраждалої економіки росії, включаючи покарання щодо країн, які ведуть бізнес з москвою.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також