Чемпіонка світу з шахів Нона Гапріндашвілі подала до Netflix позов на $ 5 млн через серіал «Хід королеви»
19:02 17.09.2021
353

Претензії 80-річної позивачки стосуються епізоду, в якому коментатор говорить, що вона ніколи не грала з чоловіками. При цьому до 1968 року, коли відбувається дія серії, вона зіграла з десятками чоловіків-шахістів.

Грузинська шахістка, п'ята в історії шахів чемпіонка світу Нона Гапріндашвілі подала в суд США позов до стрімінговому сервісу Netflix через міні-серіал «Хід королеви». Про це повідомляє Deadline посиланням на її представників.

Претензії 80-річної Гапріндашвілі стосуються останнього епізоду шоу. У ньому коментатор під час фінального матчу Бет Хармон, що відбувається по сюжету в 1968 році, говорить, що Гапріндашвілі ніколи не грала з чоловіками. Гросмейстерка же стверджує, що на той час вона зіграла з 59 чоловіками-шахістами, включаючи Драголюба Велимировича, Светозара Глігоріча, Бориса Спаського і Михайла Таля.

На думку Гапріндашвілі, автори серіалу навмисно зменшили її досягнення і пожертвували репутацією, щоб показати головну героїню шоу більш унікальною і успішною.

Крім того, позивачка заявила, що Netflix образив її ще більше, назвавши «російською шахісткою». Грузинка вимагає від компанії $ 5 млн в якості моральної компенсації, а також спростування репліки про те, що вона нібито ніколи не змагалася з чоловіками.

Представники Netflix, в свою чергу, сказали, що, незважаючи на повагу до Гапріндашвілі і її успішної кар'єри, вважають претензії шахістки безпідставними. Компанія має намір відстоювати свою правоту.

 

Автор: Іван Петрик
Читайте також