Держкіно хоче реорганізувати Довженко-центр
09:30 18.08.2022
288

Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів, у колекції якого – найбільше зібрання українського кіномистецтва. Він зберігає десятки тисяч фільмів та документів, унікальну колекцію експонатів Музею кіно, має власну лабораторію для кінокопіювання та є єдиним державним дистриб'ютором, якому належать права на всі анімаційні фільми студії "Укранімафільм".

Незважаючи на важливу культурну місію Довженко-Центру, Держкіно України ухвалило рішення ліквідувати його. Про це представники Центру повідомили у соціальних мережах.

"Держкіно України видало наказ про реорганізацію Довженка-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно", - йдеться у заяві.

У Держкіно також розповіли, на чому ґрунтується їхнє рішення про реорганізацію.

Як запевняють у відомстві, передусім, рішення ухвалили для того, щоб сприяти розвитку національної анімації.

"ДП "Національний центр Олександра Довженка" не займається виробництвом анімаційних фільмів, а дохід отримує від державних дотацій та оренди нежитлових приміщень. Більше того, в структурі ДП "Національний центр Олександра Довженка" не утворено підрозділ, який би опікувався питаннями анімації", – йдеться в заяві Держкіно.

У відомстві стверджують, що майно ДП "Українська кіностудія анімаційних фільмів", яке передано до Довженко-центру, не використовується за цільовим призначенням та перебуває з 2019 року у зачиненому приміщенні.

Окрім того, за даними Держкіно, Довженко-Центр має борг за утримання нежитлових приміщень у розмірі 300 тис. грн.

"Тобто, дії ДП "Національний центр Олександра Довженка" призводять до нераціонального витрачання державних коштів", – кажуть у Держкіно.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також