Дослідження: Постійне населення України становить 29 мільйонів осіб
16:38 05.06.2023
294

За даними Українського інституту майбутнього (УІМ), станом на травень, постійне населення України оцінюється на 29 млн осіб. Проте, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, близько 8,6 млн українців не повернулися на батьківщину.

За оцінками УІМ, лише 9,1-9,5 млн українців займаються активною працею, а після виключення бюджетників ця цифра зменшується до 6-7 млн осіб. Вони несуть на своїх плечах більшу частину населення - 22-23 млн осіб, включаючи пенсіонерів, дітей, учнів, безробітних, утриманців та працівників бюджетної сфери.

Проблему погіршення демографічної ситуації підкреслює зниження коефіцієнта фертильності до рівня менше 1, хоча для збільшення чисельності населення ця цифра має бути більше 2.

Український інститут майбутнього підкреслює, що якщо не буде вжито жодних заходів, то через кілька років кількість пенсіонерів в Україні буде удвічі більшою, ніж працездатних громадян.

Це ставить перед Україною серйозні виклики, на які потрібно шукати відповіді та розв'язання, зазначають експерти Українського інституту майбутнього.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також