Чергове рішення вітчизняної Феміди: банк Ахметова відсудив у "Укрзалізниці" 22 мільйона доларів
15:17 10.09.2020
259

Не встигло суспільство прийти до тями  після  скандального рішення Печерського райсуду за позовом братів Суркісів, як нова резонансна справа не змусила на себе довго чекати. Як повідомляє «Економічна правда»,  Господарський суд м. Києва задовольнив позов ПУМБ Рината Ахметова до "Укрзалізниці" та вирішив стягнути з УЗ на користь банку 22 мільйона доларів заборгованості "Донецької залізниці" за трьома кредитами 2013 року.

Пославшись на висновки Великої Палати Верховного Суду, в якому йдеться про те,що "Укрзалізниця" є правонаступником ДП "Донецька залізниця" з дати її держреєстрації.

Ще  в липні-вересні 2016 року суди першої та апеляційної інстанції в рамках цієї справи вже задовольнили позовні вимоги ПУМБ, і "Укрзалізниця" в жовтні того ж року сплатила банку 628,4 млн грн. Проте в грудні-2016 Вищий госпсуд скасував рішення судів попередніх інстанцій і відправив цей спір на новий розгляд у суд першої інстанції.

Госпсуд м. Києва в рішенні від 28 серпня 2020 звернув увагу сторін, що "питання припинення зобов’язань у зв`язку з перерахування грошових коштів повинно бути вирішено сторонами не під час нового розгляду справи, а на стадії виконання судового рішення".

Трохи історії: 25 червня стало відомо, що "Укрзалізниці" загрожують фінансові проблеми через рішення суду, яким компанію визнали правонаступницею ДП "Донецької залізниці". Відтепер УЗ зобов’язана погасити 6,5 мільярдів гривень боргів ДП перед кредиторами.

У серпні господарський суд Донецької області задовольнив клопотання Державної виконавчої служби та визнав "Укрзалізницю" - як правонаступника "Донецької залізниці" - боржником у виконавчому провадженні, в рамках якого "Сбербанк" стягував з "Донецької залізниці" 68 мільйонів доларів.

Читайте також