Експерт пояснив, чому зростають ціни на пальне
17:10 29.11.2022
257

Директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн під час брифінгу пояснив, що на зростання попиту на пальне вплинув збій у постачанні та збільшення споживання.

За його словами, за звичай, у листопаді ринок завмирає через входження у сезон меншого споживання. Цього ж року зріс попит на бензин, оскільки споживачі почали масово використовувати бензинові електрогенератори. Причина цього зрозуміла — енергетичний терор з боку країни-агресорки.

Водночас експерт зауважив, що різкого зростання цін не відбулося.

“Вулканічного зростання не спостерігали. Не можна сказати, що воно дуже різке і дуже критичне. Ринок відчуває цей “фактор генератора” головним чином через попит на бензин, традиційно автомобільне пальне, і зараз до цього попиту адаптується. За всіма підрахунками, якщо зростатиме кількість генераторів на сто тисяч в місяць, то ринок з цим постачанням впорається”, – зауважив Сергій Куюн.

Він також відзначив, що ціни зросли у найбільш популярних мережах, які отримали найбільшу частку цього нового попиту.

“Вони бачать, скажімо, що залишків пального – на 15-20 днів. Але через збільшення попиту ця цифра раптово скоротилася до 7-8 днів. Тобто є ризик, що в якийсь момент пального не буде вистачати. Відповідно вони підняти ціни, щоб перепасувати цей попит на менш популярні мережі”, – пояснив експерт.

Сергій Куюн заспокоїв, що у разі відсутності інших факторів, проблем із пальним в Україні виникати не повинно, а його здорожчання буде незначним.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також