Економічний паспорт: у Офісі Президента пояснили, чому виплати отримають народжені з 2019 року
13:00 07.12.2021
256

Щодо року народження дітей, яким після досягнення 18 років будуть призначені виплати за економічним паспортом українця, тривали дискусії й зрештою зупинилися на виплатах повнолітнім, які народилися з 1 січня 2019 року, - про це повідомив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в ефірі телеканалу "Дом".

"Дискусія була з цього питання жорстка. Наприклад, я дотримувався точки зору, що потрібно вводити виплати для дітей, які були народжені з початку старту програми, тобто з 1 січня 2022 року. Була думка, що з поточного року. Але було прийнято компромісно-вольове рішення, що це таки з 1 січня 2019 року", — сказав Устенко.

Він пояснив, що гроші до Фонду майбутніх поколінь почнуть надходити лише з наступного року.

"Тому 2019 та 2020 роки додатково кладуться на плечі цього фонду. До того ж на суму виплат впливає тривалість нарахувань. Виходить, що у дитини, яка народилася з 1 січня 2022 року, є рівно 18 років до отримання своєї суми. А у того, хто народився з 1 січня 2019 року, менше років для акумуляції накопичень на особистому рахунку", — пояснив радник Президента.

В Офісі Президента зазначили, що внесений передбачає створення Фонду майбутніх поколінь. Активи учасників Фонду формуватимуться з внесків з бюджетних коштів, які надійшли від сплати ренти за користування надрами для видобування корисних копалин, та інвестиційного доходу від розміщення та інвестування коштів учасників Фонду. 

Державні внески здійснюватимуться щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років.

Після досягнення громадянином України повноліття ці виплати можуть використовуватися на навчання в закладах освіти України; на купівлю власного житла на території України; переказ коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення або лікування (при досягненні 18-річного віку).

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також