Понад 300 млн грн спрямувала держава за пів року на реабілітацію дітей з інвалідністю
17:25 04.09.2024
252

Одне з ключових завдань, над яким працює Мінсоцполітики, – створення умов, за яких особи з інвалідністю та діти з інвалідністю зможуть отримувати вчасну і якісну реабілітацію, допоміжні засоби реабілітації, соціальні послуги та іншу допомогу, що сприятиме їх поверненню до самостійного активного життя. 

Тривалий період часу реабілітація дітей з інвалідністю мала недостатній рівень фінансування. Через це тисячі родин з дітьми, які мають інвалідністю і потребують підтримки у реабілітації, або взагалі не могли отримати її, або не могли зробити це вчасно. 

Завдяки злагодженій взаємодії Мінсоцполітики та Міністерства фінансів, у 2024 році держава виділила достатньо коштів, аби забезпечити реабілітацією всіх дітей, які цього потребують. 

Так, за першу половину 2024 року на потреби реабілітації дітей було спрямовано вже 303 млн грн, а послуги з реабілітації змогли отриматипонад 5 600 дітей.  

Це – в півтора рази більше, ніж за весь 2023 рік (183 млн грн) і в 1,8 разів більше, ніж навіть у довоєнний 2021-й рік (165 млн грн).

"Регулярна реабілітація – важливий етап на шляху до відновлення функціональності організму людини. Саме тому так необхідно, аби українські діти з інвалідністю могли проходити її вчасно. Родини, які виховують дітей з інвалідністю та потребують реабілітації, можуть звертатися до держави за відповідними послугами. У свою чергу ми в Мінсоцполітики активно працюємо над тим, щоб постійно розширювати перелік надавачів реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю", –  підкреслила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.  

Нагадуємо, що послуги з реабілітації для дітей з інвалідністю надаються безоплатно, адже їх вартість реабілітаційним закладам оплачує держава (детальніше – в Постанові КМУ № 309).  

Щоб забезпечити дитині з інвалідністю таку безоплатну реабілітацію, один з батьків (чи законний представник) має подати відповідну заяву і пакет документів до органу соціального захисту населення, які формують переліки дітей з інвалідністю для реабілітації. А з переліком реабілітаційних центрів  можна ознайомитись за посиланням.


Також нагадуємо, що безоплатно можна пройти реабілітацію в реабілітаційних установах Мінсоцполітики. Детальніше розповідаємо про це – за посиланням.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також