ГУ ДПС у Вінницькій області: "Своєчасна сплата податків є прямим обов’язком кожного громадянина"
16:22 11.12.2023
257

Своєчасна виплата податків є безпосереднім обов'язком кожного громадянина. Про це нагадує відділ Державної податкової служби у Вінницькій області та підкреслює, що згідно із Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" введено поняття мінімального податкового зобов'язання.

Мінімальне податкове зобов'язання - це найнижча сума податків, зборів та платежів, за контроль за якими відповідають контролюючі органи, що мають відношення до виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції або володіння земельними ділянками, включеними до сільськогосподарських угідь.

Тобто, селяни обов'язково повинні сплатити податки як за користування, так і за володіння земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Фізичні особи-платники не повинні самостійно подавати звіти за мінімальне податкове зобов'язання. Податкова служба самостійно визначає розмір податку та висилає податкове повідомлення-рішення.

Ті, хто отримав податкове повідомлення-рішення, повинні обов'язково сплатити зазначену суму. Якщо ви не згодні із розрахунком мінімального податкового зобов'язання, у вас є право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних.

Податкова рекомендує строго дотримуватися законодавчих вимог та сплатити визначену в податковому повідомленні-рішенні суму до завершення 2023 року. Це обумовлено тим, що по закінченню календарного року Казначейство змінює бюджетні рахунки. Таким чином, суми податків, сплачені у 2024 році на попередні рахунки, будуть враховуватися як неідентифіковані, що може призвести до утворення податкового боргу та інших негативних наслідків для платників.

 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також