Що вплинуло на зростання споживчої інфляції
12:03 08.11.2017
252

За прогнозами НБУ до кінця року інфляція складе 12,2% (Мінфін прогнозував інфляцію на кінець 2017 року на рівні 11,2%). У вересні цього року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, інфляція прискорилася до 16,4%.

Що саме стало причиною зростання споживчої інфляції – пояснив депутат Вінницької обласної Ради Сергій Ткачук.

За його словами, головним фактором зростання споживчої інфляції є неврожай.

- Через погодні умови цього року маємо неврожай на овочі та фрукти. Приміром, врожай білокачанної капусти став найнижчим за останні п’ять років. Крім того, епідемія свинячої чуми спровокувала скорочення  пропозиції м’яса та зростання цін на м’ясну продукцію, - зауважив Сергій Ткачук

Також депутат спростував чутки стосовно того, що на інфляцію могло вплинути підвищення соціальних стандартів чи виплата підвищених пенсій.

-        Підвищення соціальних виплат було забезпечено завдяки зростанню економіки, а не за рахунок випуску в обіг додаткових коштів. Підвищення мінімальної заробітної плати відбулося за рахунок детінізації зарплат. Тобто ці гроші вже оберталися в економіці, тому не могли спричинити додаткового інфляційного навантаження після їх легалізації, - пояснив Сергій Ткачук.

За його словами, зростання споживчих цін носить ситуативний характер.

-        Вже на кінець 2018 року споживча інфляція прогнозується на рівні 7,3%, а у 2019 р – на рівні 5%, - підсумував депутат.

 
Читайте також