Що буде в 2023 році з цінами в Україні
09:10 12.01.2023
255

Національний банк України прогнозує помірне сповільнення інфляції у 2023 році, чому сприятиме послідовна економічна політика за підтримки міжнародних партнерів та сповільнення світової інфляції. Водночас споживча інфляція в Україні і надалі буде високою.

Про це повідомляє НБУ.

"Крім того, ризики для інфляційних процесів та погіршення очікувань залишаються значними, зокрема через можливі загострення на фронті, а також теракти з боку Росії та спричинений ними дефіцит електроенергії", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в НБУ, у грудні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі становила 26,6% та практично не змінилася, якщо порівнювати з темпами зростання цін у листопаді (26,5%) та жовтні (26,6%). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%.

"Прискорення інфляції у 2022 році насамперед пов'язане із наслідками повномасштабної військової агресії Росії. Серед них: руйнування підприємств та інфраструктури, порушення виробництва та ланцюгів постачання, зростання виробничих витрат бізнесу, ситуативний ажіотажний попит на окремі товари та послуги", - йдеться в повідомленні.

На інфляцію впливали й непрямі наслідки війни, зокрема курсові ефекти та погіршення упродовж року очікувань населення та бізнесу. Крім того, на ціни в Україні тиснуло глобальне прискорення інфляції - саме минулого року більшість країн оновили багаторічні інфляційні максимуми.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також