Світові запаси зерна впали до мінімуму - причиною є війна в Україні
13:00 27.09.2022
274

Світові запаси зерна падають, незважаючи на відновлення експорту з України. Втім, саме на це мали сподівання  імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники, - про це повідомляє Reuters.

До кінця врожайного 2022/23 року світових запасів кукурудзи вистачить всього на 80 днів споживання, що на 28% менше, ніж п'ять років тому. За даними Міжнародної ради по зерну, це найнижчий рівень запасів з 2010/11 року.

Зазначається, що Світовий банк виділив $30 млрд для компенсації дефіциту продовольства, що погіршився внаслідок війни, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже $3 млрд додаткового фінансування для боротьби з глобальною продовольчою безпекою.

Обмеження поставок зерна відображає вплив зміни клімату на рослинництво, а також зростаючий світовий попит на худобу, яка харчується кукурудзою, з’їдаючи її запаси. Запаси всього зібраного зерна в усьому світі досягнуть мінімуму за вісім років наприкінці цього врожайного року, заявила Міжнародна рада по зерну.

Очікується, що виробництво в ЄС досягне 15-річного мінімуму, падіння, яке змусить блок збільшити імпорт з України в 2022-2023 роках приблизно на 30% порівняно з попереднім роком, до 10,4 млн тонн, повідомила консалтингова компанія Strategie Grains. 

Автор: Богдана Валігура
Читайте також