Українців не штрафуватимуть за несвоєчасну сплату податків
11:00 04.03.2022
350

Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування й подання звітності у період дії воєнного стану. Мета ухваленого у четвер законопроєкту №7125 — втілення заходів з підтримки військових і правоохоронних підрозділів у відбитті збройного нападу РФ та забезпечення прав і обовʼязків платників податків.

Документом, зокрема, передбачене звільнення від відповідальності платників у разі неможливості виконання ними своїх обовʼязків в умовах російської агресії. Передбачені Податковим кодексом санкції за несвоєчасну сплату податків і зборів та невчасне подання звітності почнуть застосовувати не раніше, аніж за три місяці після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

В особливий період також заборонено розпочинати нові перевірки суб’єктів господарювання, а ті, що вже почалися, зупиняються.

Операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів (у тому числі - підакцизних), надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості, не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування. Отже, не оподатковуються.

Сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб ЗСУ та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також