Україна втратила можливість отримати два транші МВФ у поточному році — НБУ
19:03 24.09.2020
257

Шанс отримати два транші від МВФ за програмою stand by  до кінця цього року втрачено, зазначив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. 

Посадовець припустив, що: « наразі ми можемо орієнтуватися і намагатися зробити  — це до кінця року отримати транш МВФ... Найімовірніше, як і у 2018 році, він буде прив'язаний до ухвалення бюджету. Тобто ми вже говоримо, умовно, про листопад".

 Заступник голови НБУ нагадав, що інші програми міжнародної допомоги Україні також прив'язані до програми МВФ.

Щодо затримки із міжнародним фінансуванням, то вона, на думку економіста, пов'язана зі зміною на початку липня глави НБУ Якова Смолія, який подав у відставку через політичний тиск.

"Нацбанк фактично повернувся у ситуацію 2015 року, в якій він вже був, коли кредит довіри від МВФ потрібно здобувати практично з нуля. І, як показує практика, на це йде приблизно 6-9 місяців. І причому під час цих 6-9 місяців має бути clean track record",  — вважає Сологуб.

Між іншим, представник НБУ розповів, що Нацбанк  пропонував уряду формувати проєкт держбюджету-2021 на більш консервативному прогнозі, ніж, зокрема, інфляція 7,3% і середньорічний курс 29,1 грн / $ 1. Закладений Кабміном дефіцит держбюджету 6% ВВП суперечить принципу контрциклічності, закладеному в програмі з Фондом, і є сумніви стосовно можливості його фінансування.

 Нагадаємо: МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Проте вже 10 вересня представник МВФ не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС — попередня умова програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand by тривають, йдеться в матеріалі видання.

 

 

Читайте також