Україна отримає наступний транш від МВФ до кінця року - Morgan Stanley
12:20 02.09.2017
255

Україна, швидше за все, до кінця поточного року отримає п'ятий транш Міжнародного валютного фонду після четвертого перегляду програми EFF.

Так вважають аналітики інвестиційного банку Morgan Stanley, передає "Інтерфакс-Україна".

"Загалом ми вважаємо, що державна спрямованість на реформи і готовність співпрацювати з МВФ залишаються, хоча в 2018 році вони більше змагатимуться з популізмом. Ми очікуємо п'ятого траншу наприкінці 2017 року, - йдеться в аналітичному огляді банку.

Як зазначає Morgan Stanley, для МВФ вже не настільки принципова затримка земельної реформи до 2018 року, оскільки її немає серед необхідних пунктів для надання наступного траншу.

Однак Фонд очікує від влади України впровадження пенсійної реформи нинішньої осені, приватизації держпідприємств, прийняття антикорупційних заходів і запланованого на 1 жовтня підвищення тарифів на газ.

Серед позитивних сигналів для МВФ аналітики вказують очікуване подання кандидатури глави Нацбанку, що має відбутися до кінця вересня.

Як повідомлялося, Рада директорів Міжнародного валютного фонду 3 квітня 2017 року завершила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF для України.

Національний банк 5 квітня отримав черговий транш МВФ у розмірі 1 млрд дол.

За прогнозами міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings, Україна, швидше за все, отримає наступний транш кредиту від МВФ та пов'язане з ним фінансування зовнішніх донорів у другому півріччі 2017 року за умови прогресу у проведенні земельної та пенсійної реформ.

Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування об'ємом 17,5 млрд дол. у 2015 році - після більш ніж річної перерви.

Програма EFF змінила програму stand-by, розпочату в 2014 році.

МВФ вирішив змінити попередню програму "стенд-бай" на "механізм розширеного фінансування" в зв'язку з більш тривалої потребою платіжного балансу України.

3 серпня Україна здійснила першу виплату кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by у розмірі 450 мільйонів доларів.

Нагадаємо, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева повідомляла, що 2017 року Україна повинна виплатити близько 2,6 млрд доларів за зовнішнім боргом.

Станом на червень 2017 року чисті валютні резерви НБУ становили 4,98 мільярда доларів.

Як повідомлялося, загальний розмір міжнародних резервів НБУ в липні становив 18 мільярдів доларів.

Читайте також