Україна залучила понад 1 млрд доларів від міжнародних партнерів на початку 2024 року
18:30 29.02.2024
298

У перші два місяці 2024 року Україна отримала 1,2 мільярда доларів у вигляді грантів та пільгових кредитів від своїх міжнародних партнерів, повідомило Міністерство фінансів країни.

За інформацією Мінфіну, в січні та лютому цього року зовнішнє фінансування на суму близько 1,2 млрд доларів США було спрямовано до головного фонду державного бюджету. Із цієї суми майже три чверті становили гранти, надані на безоплатній основі.

Основні донори включають:

  • Японія з внеском 901 млн доларів США у формі пільгових кредитів та грантів;
  • Норвегія, яка надала 295 млн доларів США у вигляді гранту;
  • Іспанія з пільговим фінансуванням на суму 3 млн доларів США.

Ці кошти надійшли через проєкти, реалізовані за підтримки Світового банку, і мають бути використані на покриття пріоритетних соціальних потреб, включаючи зарплати працівникам освітньої та медичної сфер, співробітникам ДСНС, пенсійні виплати, гуманітарні ініціативи та соціальний захист громадян.

Міністерство фінансів наголошує на важливості міжнародної підтримки як ключового джерела фінансування державного бюджету в умовах воєнного стану.

Також очікується, що у березні 2024 року додаткова фінансова підтримка надійде від Європейського Союзу, Японії, Великобританії та Міжнародного валютного фонду, за умови позитивного висновку щодо третього перегляду програми співпраці, який має бути затверджений виконавчою радою Фонду, зафіксували у Міністерстві фінансів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також