Україна відновила довоєнні обсяги морського експорту завдяки роботі морського коридору, заявив Денис Шмигаль
20:19 06.02.2024
267

У січні цього року Україна досягла рівня експорту через море, який спостерігався до війни, завдяки ефективній роботі українського морського логістичного коридору.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду поділився, що за останні пів року вдалося відновити активність у Чорному морі та посилити морську торгівлю України.

"Зняття морської блокади пів року тому сприяло відновленню української морської комерції. Ми також ініціювали проект зі страхування експорту від ризиків пов'язаних з війною, зокрема для суден, що прибувають у наші порти," розказав Шмигаль.

За його словами, через новостворений зерновий коридор пройшло понад 660 кораблів, які транспортували близько 20 мільйонів тонн товарів до 32 країн світу, при цьому 70% відвантажень становила продукція українських аграріїв.

В результаті, Україна не тільки відновила довоєнні показники морського експорту, але й наближається до відновлення загального обсягу експорту, який був до початку війни. Загальний експорт у січні склав 3,1 мільярда доларів, з яких 1,9 мільярда припадає на морський експорт.

"Кожен дохід від експортної діяльності вкрай важливий для нас, адже він допомагає нам зміцнювати обороноздатність країни, забезпечувати військових, інвестувати в дрони, боєприпаси та інші інноваційні розробки оборонної промисловості," - додав прем'єр-міністр.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також