Укрзалізниця повідомляє про 5 млрд грн чистого прибутку у 2023 році
20:00 09.04.2024
254

"Укрзалізниця" звітує про отримання 5 мільярдів гривень чистого прибутку за минулий рік, а також фіксує прибутковість у першому кварталі поточного року.

Презентація, представлена під час останньої зустрічі, показує, що у 2023 році "Укрзалізниця" заробила чистий прибуток у розмірі 5 млрд грн, проте сума прибутку за перші три місяці поточного року не була уточнена.

Основні фактори, що сприяли зростанню фінансових показників компанії, включали наступне:

  • Зростання доходів від пасажирських перевезень на 11%, що принесло додаткові 1,42 млрд грн.
  • Економія на витратах на матеріали та ремонти, зокрема через використання старих матеріалів, що додало 4,81 млрд грн.
  • Стабілізація курсу гривні, яка перевищила початкові очікування, додавши 4,53 млрд грн.
  • Відновлення активів на деокупованих територіях, що внесло 1,88 млрд грн.

Додатково до позитивних тенденцій додалися скасування податку на землю для об'єктів на окупованих територіях і зниження ставки податку за допомогою перереєстрації земель, а також зростання доходів від допоміжної діяльності, зокрема послуг охорони та обслуговування пасажирів.

Проте, зниження доходів від вантажних перевезень через зупинку роботи зернового коридору та обмежень на експорт агропродукції до ЄС, а також необхідність підвищення зарплат для утримання персоналу негативно вплинули на фінансові показники.

Половина прибутку, заробленого в 2023 році, була перерахована "Укрзалізницею" до державного бюджету у вигляді дивідендів. Компанія також інвестує у відновлення інфраструктури, пошкодженої в результаті військових дій, та в захист енергетичної інфраструктури як один з ключових операторів розподілу електроенергії.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також