Єврокомісія представила заходи для подолання наслідків зростання цін на енергоносії
16:00 13.10.2021
255

Європейська комісія затвердила пакет заходів, щоб протистояти винятковому зростанню світових цін на енергоносії, яке, за прогнозами, триватиме всю зиму.

Про це йдеться в заяві на сайті ЄК.

Йдеться "набір інструментів", які країни ЄС можуть використовувати для усунення безпосереднього впливу поточного підвищення цін і подальшого підвищення стійкості до майбутніх потрясінь, зазначено на сайті Єврокомісії.

"Зростання світових цін на енергоносії є серйозною проблемою для ЄС. Коли ми виходимо з пандемії та починаємо відновлення економіки, важливо захистити вразливих споживачів та підтримати європейські компанії. Нинішня ситуація є винятковою, і внутрішній ринок енергії служив нам добре протягом останніх 20 років", - заявила, представляючи набір інструментів, комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Невідкладні заходи щодо захисту споживачів і бізнесу передбачають надання екстреної підтримки доходів малозабезпеченим споживачам, наприклад, за допомогою ваучерів або часткової оплати рахунків.

Також пропонується дозволити тимчасову відстрочку оплати рахунків, забезпечити тимчасове цільове зниження податкових ставок для вразливих домогосподарств і надавати допомогу компаніям або галузям відповідно до правил державної допомоги ЄС.

"Пріоритет слід віддавати цільовим заходам, які можуть швидко пом'якшити наслідки зростання цін для вразливих споживачів і малих підприємств. Ці заходи повинні легко регулюватися навесні, коли очікується стабілізація ситуації. Наш довгостроковий перехід і інвестиції в більш чисті джерела енергії не повинні бути порушені. Перехід на чисту енергію - найкраща страховка від цінових шоків в майбутньому, і її необхідно прискорити", - йдеться в повідомленні.

Негайні заходи щодо захисту споживачів та бізнесу передбачають:

  • забезпечення екстреної підтримки споживачів, які страждають від зростання цін на енергію, наприклад, за допомогою ваучерів або часткових платежів за рахунки, які можна підтримати за рахунок доходів ЄС від СТЕ;
  • тимчасові відстрочки платежів за векселями;
  • запобіжні заходи для уникнення відключення від мережі;
  • тимчасове цільове зниження ставок оподаткування для вразливих домогосподарств;
  • допомога компаніям чи галузям промисловості відповідно до правил державної допомоги ЄС;
  • ширший доступ до угод про купівлю відновлюваної електроенергії та підтримувати їх за допомогою додаткових заходів тощо.

Середньострокові заходи передбачають збільшення інвестицій в поновлювані джерела енергії, оновлення та енергоефективність і прискорення аукціонів з поновлюваних джерел енергії та процесів видачі дозволів.

Також вказується на необхідність розвитку сховищ енергії для підтримки зростаючої частки поновлюваних джерел енергії, включаючи батареї та водень.

Єврокомісія представить набір заходів членам Європейського парламенту 14 жовтня і міністрам енергетики країн ЄС 18 жовтня. Потім європейські лідери повинні обговорити ціни на енергоносії на майбутньому саміті 21-22 жовтня.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також