Генштаб ЗСУ фіксує ознаки початку наступу російських військових на сході України
09:00 19.04.2022
646

На сході України фіксуються ознаки початку наступальної операції армії РФ, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у Facebook. Зокрема, окупанти активізували наступальні та штурмові дії на окремих напрямках у Слобожанському й Донецькому операційних районах. Також у повідомленні зазначають, що росіяни зосередили основні зусилля на встановленні повного контролю над Донецькою і Луганською областями, а також утриманні захопленої раніше території. 

Щоб посилити свої наступальні можливості, ворог продовжує формувати додаткові підрозділи в Ростовській області й на тимчасово окупованій території АР Крим. 

Росіяни планують використати їх для підтримки бойових дій основних сил у другому ешелоні, охорони адміністративних будівель та об’єктів інфраструктури на захоплених територіях. За інформацією Генштабу, формування планують закінчити до 24 квітня.

Крім цього, ЗСУ не виключають, що РФ може вдатись до провокацій та застосувати авіацію у прикордонних з Україною районах Росії. У тому числі, щоб завдати удари по цивільних об’єктах.

Зокрема, на території Бєлгородської області РФ, у районі безпосередньої близькості від кордону з Україною, окупанти розгортають вертолітні майданчики.

Генеральний штаб також повідомив про дії ворожих військ у регіонах України.

  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках немає суттєвих змін.
  • На Слобожанському напрямку росіяни продовжують частково блокувати Харків і руйнувати артилерійським вогнем житлові квартали міста.
  • На Ізюмському напрямку очікують чергових спроб наступу на напрямках Ізюм - Слов’янськ та Ізюм - Барвінкове.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь, де вони проводять штурмові дії в районі морського порту. Також російські військові активізували  наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках, продовжуючи зосуреджувати додаткові танкові й артилерійські підрозділи для нарощування сил.
  • На Південнобузькому напрямку окремі підрозділи росіян продовжують зосереджувати основні зусилля, щоб утримувати займані рубежі та обстрілювати українські позиції. Ворог також не припиняє спроби встановити повний контроль над територією Херсонської області; веде бойові дії в районі Олександрівки, але успіху не має.
  • В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання окупантів продовжують ізоляцію морського узбережжя України й проводять розвідку.
Автор: Даша Драгоманова
Читайте також