Скандал із Facebook. У США та Британії почали розслідування проти махінацій компанії
17:30 21.03.2018

Директора Марка Цукерберга викликали дати свідчення у британському парламенті.

Федеральна торговельна комісія (FTC) Сполучених Штатів Америки заявила про перевірку компанії Facebook Inc. щодо можливих порушень укладеної з відомством угоди про конфіденційність. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, ознайомлене із даною ситуацією.

Зазначається, що FTC має намір з'ясувати, чи соцмережа дозволяла скандальній британській аналітичній компанії Cambridge Analytica отримувати персональні дані користувачів.

"Нам відомо про порушені проблеми, але ми не можемо надавати коментарі щодо факту розслідування", - йдеться в офіційній заяві FTC.

Так, Cambridge Analytica проводила аналіз даних понад  51 млн громадян, які є користувачами Facebook. Комісія підозрює, що використані дані могли призначатися для президентської кампанії в США 2016 року.

У свою чергу, очільник профільного парламентського комітету Дем’єн Коллінз заявив, що до Facebook неодноразово направляли запити, щоб з'ясувати, що відбувається з даними користувачів, але керівники компанії "вводили комітет в оману".

За його словами, "настав час вислухати позицію керівництва корпорації (Цукерберга, - Ред.) через катастрофічний провал" Facebook. Цукербергу запропоновали дати відповідь на даний запит до понеділка, 26 березня.

Водночас генпрокурор штату Нью-Йорк Ерік Шнайдерман заявив у вівторок, 20 березня,  що він з генпрокурором штату Массачусетс Маура Хейлі направили листи з вимогою пояснень до Facebook,  як частину спільного розслідування.

Також генпрокурор штату Коннектикут Джордж Джпсен оголосив про своє власне розслідування.

Крім того, сенатор Марк Уорнер з Вірджинії, провідний демократ Комітету розвідки Сенату, заявив, що хоче почути свідчення від директора Facebook Марка Цукерберга, а також гендиректора Twitter Inc. Джека Дорсі.

"Я вважаю, що Facebook, Twitter, інші соціальні медіа-платформи мають відповісти на багата запитань", - сказала сенатор республіканців Сьюзен Коллінз, штат Мен.

Наголошується, що Cambridge Analytica повідомила, що вона  заперечує "фальшиві заяви" в засобах масової інформації, й додала, що дані Facebook у центрі скандалу не використовувалися як частина послуг, що надаються кампанії Трампа.

Згідно з умовами розрахунків у 2011 році з FTC, Facebook погодився отримати згоду користувача на певні зміни в налаштуваннях конфіденційності, як частину свого вирішення федеральних звинувачень, а саме, що він обманув споживачів та змушував їх розділяти більше особистої інформації, ніж вони мали на те намір. Ця скарга виникла після того, як компанія змінила деякі налаштування користувача, не повідомляючи своїх клієнтів.

"FTC приймає твердження, що дані мільйонів людей були використані без належного дозволу дуже серйозно", - зауважив комісар ФРС Террелл МакСвіні.

Якщо комісія виявить, що Facebook порушує умови ухвали про згоду, вона має право накласти штраф на компанію понад 40 000 доларів США в день за порушення.

"У нас є багато питань про те, як ця інформація була використана, незалежно від того, чи вона була віддана Росії, незалежно від того, чи кампанія Cambridge Analytica  та кампанія Трампа спілкувалися з WikiLeaks", - додала сенатор Діана Фейнштейн, провідний демократ Комітету судів Сенату.

Додається, що представники Facebook візьмуть участь у слуханнях в юридичному комітеті Палати представників Конгресу США.

Акції Facebook знизились на 6,8% у понеділок, 19 березня,  та ще на 5,5% у вівторок, 20 березня.

Нагадаємо, 18 січня компанія Facebook заявила, що проведе детальне розслідування щодо впливу РФ на результати референдуму про вихід Великої Британії з Європейського союзу.

Як повідомлялося 29 грудня, влада Великої Британії вимагає від власників Facebook і Twitter до 18 січня надати інформацію про втручання Росії в референдум щодо виходу Британії з Євросоюзу, у іншому випадку Лондон пригрозив санкціями.

У жовтні парламентський комітет з питань цифрових технологій, медіа та спорту Великої Британії надіслав лист засновнику Facebook Марку Цукербергу із запитом щодо можливого втручання Росії в референдум по Brexit.

Джерело: Тиждень.ua

Читайте також