Як в колоніях в’язнів «підсаджують» на наркотики
16:02 10.03.2017
252

Українські тюрми перетворюються на наркопритони. Як зясувало «Слідство.інфо», вживання наркотиків в деяких колоніях доходить до 90% від кількості в’язнів. А тюремне начальство не просто на це дивиться крізь пальці, часом воно саме постачає ув’язненим наркотики.

Знімальна група «Слідство.інфо» припаркувалася біля однієї з виправних колоній на Київщині. Наша редакція отримала інформацію, що з волі за колючий дріт мають перекинути дещо заборонене. Після кількох годин очікування біля паркану колонії зупинилася автівка. З машини вийшов чоловік та поспіхом перекинув за огорожу згорток.

В серпні 2016-го  Бучанська колонія прогриміла на всю країну. На хабарі у 400 тисяч гривень тоді викрили начальника та першого заступника цього виправного закладу. Але під час затримання та обшуків слідчі вилучили ще дещо, про що не поспішали повідомити громадськість. «Слідство.інфо» з власних джерел отримало світлини, зроблені оперативниками під час спецоперації.  На них видно речовину, дуже схожу на наркотики.

– Реально мы вывезли полмешка наркотиков, я вам честно говорю, как есть. Но я не знаю по каким причинам, отправили на экспертизу наркотики и до сих пор ничего не сделали, – розказує оперативний співробітник СБУ, який брав участь у спецоперації.

Історію з наркотиками вивели в окреме кримінальне провадження. У Військовій прокуратурі, яка розслідує справу, наші питання, чому за півроку  так і не проведена експертиза виявлених речовин, проігнорували двічі.

– В любой области, на любой зоне, не говоря о киевской, вам скажут, что Буча – наркоманская зона, вам это скажет любой, – розказує колишній ув’язнений.

Чоловік приховує своє справжнє ім’я та обличчя. Йому 41 рік, з яких 23 він провів в тюрмах. На волі лише 3 місяці. Чи не вперше він пішов працювати – звичайним вантажником. Колишній в’язень переконує, що тепер вирішив кардинально змінити життя.

Вот мне приходится всем доказывать, что я могу жить, существовать без криминала, без воровства, без всей этой грязноты, – скаржиться чоловік.

Він розповідає: в Бучанській колонії переважна більшість засуджених вживають наркотики.

– Так как я человек, связанный с криминальным миром уже неоднократно, у меня есть люди, которых я не хотел бы называть, но которые имеют вес в криминальном мире, ответчики те же, которые в ответе за лагерь,  мы близко знакомы, я знаю тонкости, что куда ходит. Наркота залетает каждый божий вечер, понимаете, – каже колишній в’язень.

Олександр також відбував покарання у Бучанській виправній колонії. Він не знайомий iз нашим попереднім героєм, але їхні розповіді про тюремне життя в Бучі майже ідентичні.

– Буча имеет особый статус – это нарколагерь. Такого лагеря нет нигде. Там такие ситуации происходят, человек, который не употреблял, попадая в Бучу, он начинает употреблять. Это выгодно администрации, это выгодно определенным людям, которые не то что не препятствую, а поощряют, чтоб люди подсаживались, – пояснює Олександр.

Наркотики рятують ув’язнених від холоду та сирості тюремних бараків.

– Отопления там нету, его в принципе там нету 08.25  Спим под несколькими одеялами, спим одетыми, плюс еще обогреватели ставим. Температура 10-15 градусов, – згадує колишній в’язень.

Протягом місяця редакція «Слідство.інфо» вела перемовини ще з однією людиною.  А саме зі співробітником Бучанської колонії, аби про реалії цього виправного закладу нам розповіли з боку тюремної адміністрації.

– Если осужденные находятся в наркотическом опьянении, их легче контролировать, с ними легче проводить режимные мероприятия, – пояснює співробітник Бучанської колонії.

Наш інсайдер розповів про основні канали, по яким наркотик потрапляє до зони.

– Заносится через КПП – контрольно-пропускные пункты. Это целенаправленный занос сотрудниками оперативной части, там есть заказы и они их обслуживают. Это путем перебросов через основные ограждения.

Різні джерела нам повідомили, що щоденно на територію колонії потрапляє від 30 до 40 грамів синтетичного наркотику – метадону.  На чорному ринку 1 грам цієї речовини коштує 1600 гривень. Тобто лише на місяць обороти з продажу лише одного різновиду наркотичної речовини складають біля 2-х мільйонів гривень.

Естественно, все это происходит по согласованию с руководством колонии  и с непосредственным распределением прибыли. Существуют ежемесячные таксы с наркоточек, есть среди осужденных так называемые «смотрящие» за наркотиком, которые курируют работы наркоточек на территории колонии, – розказує співробітник Бучанської колонії.

За тривалою наркотичною залежністю  часто йде смерть. Редакція «Слідство.інфо» отримала документи з лікарні, яка функціонує при Бучанській виправній колонії. Зокрема, свідоцтва про смерть за останні два роки кількох десятків ув’язнених.

В цих документах ми побачили, що причини смерті ув’язнених ідентичні. Наприклад, увязнений Валентин Юрійович 1975 року народження – «отруєння невідомою речовиною»,  Андрій Петрович 1968 року народження – «отруєння невідомою речовиною», Володимир Анатолійович 1974 року народження  – вказується вже отруєння «наркотичною речовиною».

Співробітник колонії стверджує, що за фразою «отруєння невідомою речовиною»  ховають банальне передозування наркотиками.

– Вызывается милиция, тело осматривается, вывозится на вскрытие, вскрывается, устанавливается причина смерти, пишется «отравление неизвестным веществом», но при том не возбуждается никакого уголовного производства, все сходит на нет.

Ми розшукали родичів кількох померлих ув’язнених, причиною смерті яких зазначалося отруєння невідомою речовиною. Однак, лише при слові «наркотики» близькі загиблих відмовлялися спілкуватися.

Аби на власні очі побачити один з способів передачі наркотиків на зону, знімальна група влаштувала засідку під колонією. Попри те, що колонія має велику площу, наші джерела повідомляють, що є лише дві точки, з яких відбуваються перекидання заборонених речовин. Адже, «посилка» має впасти в те місце, куди мають доступ ув’язнені. Одна недалеко від КПП. Інша точка  – зі сторони водойми.

Наша змінамільна група обирає точку стеження так, аби місце перекидання було в полі зору. Біля 7-ї вечора біля паркану зупиняється автівка. Саме перекидання відбувається миттєво та нагадує кадри з кримінального детективу. Система відпрацьована таким чином, що зафіксувати обличчя наркодилерів практично неможливо. А номери автівки ретельно сховані.

Нарколог Сергій Рудняк розказує, на сьогодні в українських колоніях не діє жодна програма з лікування наркозалежних людей. Неурядові організації не раз ініціювали запровадження в місцях позбавлення волі програм з замісної терапії для ув’язнених. Але, схоже, в середині системи це мало кому потрібно.

Це могло б дати колосальний ефект. Але вже рік відповідний наказ лежить в МВС, його погодив мінюст, погодило МОЗ, але МВС постійно щось не подобається, бюрократія, – розказує нарколог.

В Центральному міжрегіональну управлінні з питань виконання кримінальних покарань, у підпорядкуванні якого знаходиться колонія, протягом тижня так і не знайшли часу на коментар. За кілька днів до виходу матеріалу в ефір начальника колонії Євгена Домбровського зняли з посади. На питання щодо наркотиків на території зони тюремник відреагував агресивно.

– В нас дуже просте питання: звідки наркотики на території колонії, які були знайдені в серпні 2016 року?

– Ким були знайдені?

– Службою безпеки і Військовою прокуратурою.

– Ну так до них і звертайтеся, дорогесенька! Ну так вони ж знайшли, так у них і спитайте. Не телефонуйте мені, будь ласка!

Гучне кримінальне провадження щодо викриття на хабарі керівництва Бучанської колонії, схоже, закінчиться нічим.  Доказів, аби оголосити підозру вже колишньому начальнику колонії Євгену Домбровському, не вистачило. Його заступник Олександр Ярмак, хоч і знаходиться під кримінальним провадженням, досі навіть не відсторонений від посади.

– В ряд субъективных и объективных моментов, ничего хорошего там не получилось. Все там поспускали на нет и на сегодняшний день затягивается суд, даже элементарно зама начальника колонии до сих пор не отстранили от должности. Они умышленно затягивают судебное заседание, – розказав співробітник служби безпеки України.

Справа з вилученими речовинами, схожими, як зазначають в самій Військовій прокуратурі, на канабіс та амфетамін, півроку лежить без руху. А десь в іншій реальності новий засуджений, щоб не збожеволіти від тюремних умов і щоб не бути білою вороною, підсаджується на наркотики.

Євгенія Моторевська, “Слідство.Інфо”

Попередня новина
Читайте також