Коли і як говорити з дітьми про секс
16:10 13.03.2017
277
80% підлітків 15-17 років не мали жодної сексуальної освіти до того, як втратили цноту.А навіть якщо вона і була, то сенс її зводили до того, щоб у підлітків зникло будь-яке бажання сексу."Законодавці і батьки розуміють секс-освіту лише як спосіб відмовити дітей від сексу", – вважають в Американській академії педіатрії. "Коли мені було 16, я вже мала сексуальні стосунки зі старшим бойфрендом, – розповіла 22-річна Ешлі Джонс. – Раптом мій тато захотів поговорити про секс. І я така: "Що? Вже надто пізно!". Та й сховати тему сексу від дітей уже не вдасться. Дослідження показують, що майже 75% телепрограм у США мають сексуальне наповнення.Базова секс-освіта не відповідає на реальні питання підлітків: "Що мені робити, коли мій хлопець/дівчина хоче сексу і тисне на мене? Що робити, коли мій друг каже, що він гей? І що робити, коли я відчуваю те саме?". А за одну телегодину про "це" можуть згадувати від 8 до 10 разів. Більше того, половина дітей від 10 до 17 років наштовхувались на порно в інтернеті в минулому році. TIME зібрав інформацію про сексуальну освіту, ґрунтуючись на наукових дослідженнях та соціологічних опитуваннях батьків та підлітків, а також дав поради батькам, як і коли говорити з дітьми про сексуальну освіту.

Коли говорити із дітьми про секс?

Стандарти американської національної сексуальної освіти передбачають, що до кінця 2 класу діти повинні знати назви всіх основних частин статевих органів чоловіка і жінки. У цьому віці діти також повинні знати, що будь-яка людина має право не дозволяти комусь торкатись їхніх статевих органів. До кінця 5 класу вони повинні розуміти, як розмножуються люди, знати про те, що таке статева зрілість і які процеси відбуваються в організмі. Також п'ятикласники мають усвідомлювати, наскільки медіа, інтернет і суспільство можуть впливати на стандарти людської краси.
До кінця 5 класу діти повинні розуміти, як розмножуються люди. Фото: AlexNosenko/Depositphotos  
До кінця 8 класу підлітки повинні розуміти переваги, недоліки та ефективність різних методів контрацепції, включаючи презервативи і перерваний статевий акт. Вони також мають усвідомлювати, як алкоголь та наркотики можуть впливати на сексуальні рішення. До кінця 12 класу підлітки повинні вміти обговорювати і приймати рішення. Розуміти, чому не можна використовувати психологічні трюки, погрози і примус у стосунках.

Що відбувається, коли з дітьми не говорять про секс

"Я надсилала свої еротичні фотографії старшому хлопцю, тому що він сказав, що любить мене. Я вірила йому, а він показував ці фото усім і називав розпусницею". "Я зустрічався з дівчиною рік. Вона надсилала свої еротичні знімки і просила мене робити те саме. Я не хотів цього, але й не хотів втратити її". Це розповіді людей про їхній ранній сексуальний досвід. 10% молодих жінок, які мали статеві стосунки у ранньому віці, зізналися, що це був не їхній вибір, а швидше випадковість.
10% молодих жінок, які мали статеві стосунки у ранньому віці, зізналися, що це був не їхній вибір, а швидше випадковість. Фото nikitabuida/Depositphotos
Опитування, опубліковане в журналі "Педіатрія", показало, що 20% учнів середньої школи отримували текстові або фото-повідомлення з сексуальним змістом. 5% надсилали такі повідомлення. "Діти вважають це виявом довіри. Вони ніби кажуть: "Я даю тобі те, що може мене знищити. Це тому, що я тобі довіряю", – каже докторантка Гарварду Емілі Вайнштайн, яка досліджує підлітковий стрес, пов'язаний з цифровими технологіями. Хлопчикам набагато важче поговорити зі своїми батьками про контроль над своїм тілом, щоб не було небажаної вагітності і про те, як відмовитись від сексу. 46% юнаків не мали жодної інформації про правильну контрацепцію під час свого першого сексуального досвіду. "Є упередження, що хлопчики нечутливі, сексуально божевільні, з гормонами, які переливаються через край. Не дивно, що багато хлопчиків втікають від розмов про секс", – каже педагог Розалін Вайзмен. У дівчаток ситуація краща – 33%. При цьому інше опитування показало, що 80% батьків хочуть говорити з дітьми про секс. Але щоб ці розмови дійсно мали якийсь результат, батьки повинні знати, скільки інформації із сексуальним змістом отримують їхні діти щодня. Вони також повинні перебороти в собі бажання перетворити розмову на повчальну лекцію. А діти повинні побачити, що ці розмови не про правила і заборони, а про те, як не нашкодити собі і зробити все без шкоди для здоров'я. Не лише фізичного.

Як говорити "про це" з дітьми

Будьте відкритими до запитань. Чим раніше ви почнете говорити з дитиною про секс, тим краще, вважає експертка і докторка Джастін Шуй. Це не означає, що ви маєте мати відповіді на усі запитання чи розповідати дитині про свої сексуальні подвиги. Якщо ви не знаєте відповідь, пошукайте її разом з дитиною чи разом почитайте статтю на хорошому ресурсі. "Коли я навчаю вчителів, – каже Джастін, – вчу їх спочатку сказати: "Хм. Гарне запитання". Це дасть вам декілька секунд, щоб підібрати слова і не розсміятись дитині в обличчя чи сказати дурницю". Розмови з дітьми про секс не повинні бути довгими бесідами за обіднім столом. Лише ви добре знаєте себе і свою дитину. Підберіть спосіб розмови відповідно до цього. Хочете – листуйтесь в месенджері, хочете – розділіть розмову на коротенькі кількахвилинні блоки. Зрештою, якщо ви бачите, що дитині незручно говорити з вами про це, час до часу кладіть їй на стіл певну літературу – книжку чи декілька сторінок з певної теми.
Розмови з дітьми про секс не повинні бути довгими бесідами за обіднім столом. Підберіть спосіб розмови відповідно до цього. фото londondeposit/Depositphotos
Багато підлітків стверджують, що прислухаються до своїх батьків найбільше, коли потрібно вирішити питання, пов'язане з сексом. Якщо ви хочете дізнатись більше про сексуальну освіту дітей та підлітків, перейдіть на посиланнями:
Наступна новина
Читайте також