У Лос-Анджелесі завтра оголосять переможців премії "Золотий глобус"
16:00 06.01.2019

Церемонія вручення американської премії “Золотий глобус” (Golden Globe Award), що присуджується щорічно Асоціацією іноземних журналістів, акредитованих при Голлівуді, пройде в 76-й раз в неділю ввечері в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія). Пряму трансляцію з готелю “Беверлі Хілтон” (The Beverly Hilton) телекомпанія NBC розпочне о 20:00 за часом Східного узбережжя США (04:00 за Києвом 7 січня), передає Variety.

Фаворитом в нинішньому році кінокритики журналу Variety вважають мелодраму Бредлі Купера “Зірка народилася” (A Star is Born, 2018) — розповідь про кохання відомого виконавця в стилі кантрі і молодої співачки, де знялися Леді Гага (справжнє ім’я — Стефані Джерманотта) і сам Купер, а також американо-британську стрічку “Богемська рапсодія” (Bohemian Rhapsody, 2018) режисера Брайана Сінгера про шлях до успіху групи Queen і її вокаліста Фредді Меркьюрі. У головних ролях знялися Рамі Малек, Люсі Бойнтон, Гвілім Лі і Бен Харді.

Конкуренцію цим стрічкам можуть скласти “Чорний кланівець” (BlacKkKlansman, 2018) режисера Спайка Лі про протистояння темношкірого поліцейського і його напарника злочинному угрупованню, а також драма “Якщо Біл-стріт могла б заговорити” (If Beale Street Could Talk, 2018) режисера Баррі Дженкінса, що оповідає про долю людини, який потрапив за ґрати за безпідставним звинуваченням. На нагороду в цій номінації може претендувати також фантастичний фільм Райана Куглера “Чорна пантера” (Black Panther, 2018) про пригоди однойменного персонажа. У фільмі знялися Чедвік Боузман, Майкл Джордан, Лупіта Ніонго і Данай Гуріра.

У категорії “Краща комедія або мюзикл” газета USA Today віддає перевагу стрічці американського режисера Пітера Фарреллі “Зелена книга” (Green Book, 2018), яка вже була відзначена Національною радою кінокритиків як кращий фільм 2018 року. Стрічка розповідає про реальну історію подорожі відомого джазового піаніста Дона Ширлі і його водія і охоронця Тоні Липа по півдню США в 1962 році. Головні ролі в картині зіграв Вігго Мортенсен, а також Махершала Алі і Лінда Карделліні. У вересні цей фільм отримав гран-прі 43-го Міжнародного кінофестивалю в Торонто.

На нагороду в цій категорії претендують фільм “Влада” (Vice, 2018) режисера Адама Маккея про американського політика Діка Чейні, який в 2001-2009 роках займав пост віце-президента США в адміністрації Джорджа Буша-молодшого, де в головних ролях знялися Стів Карелл , Крістіан Бейл і Емі Адамс, а також комедія Йоргоса Лантімоса “Фаворитка” (The Favourite, 2018) про період царювання англійської королеви Анни в XVIII столітті з Олівією Колман, Рейчел Вайс і Еммою Делвс в головних ролях.

У цій номінації представлені також мелодрама режисера Джона Чу “Шалено багаті азіати” (Crazy Rich Asians, 2018) про поїздку американки китайського походження на весілля в Сінгапур в супроводі бойфренда з багатої сім’ї (у фільмі знялися Констанс Ву і Генрі Голдінг) і фентезі режисера Роба Маршалла “Мері Поппінс повертається” (Mary Poppins Returns, 2018) про нові пригоди Мері Поппінс і її друга Джека (в головних ролях Емілі Блант, Дік Ван Дайк і Меріл Стріп).

У номінації “Краща чоловіча роль в драматичному фільмі” кінокритики в якості фаворитів називають Рамі Малека (“Богемська рапсодія”) і Бредлі Купера (“Зірка народилася”), а газета USA Today включила в число можливих претендентів Віллема Дефо, який зіграв у фільмі "Ван Гог. На порозі вічності “(At Eternity’s Gate), Джона Девіда Вашингтона (“Чорний кланівець”) і Лукаса Хеджеса (“Стерта особистість”, Boy Erased).

Приз в номінації “Краща жіноча роль в драматичному фільмі” може дістатися Леді Газі (“Зірка народилася”), Гленн Клоуз за роль дружини відомого нью-йоркського літератора у фільмі Бйорна Рунге “Дружина” (The Wife), а також Ніколь Кідман, яка знялася в бойовику “Час відплати” (Destroyer, 2018) режисера Карін Кусами, і Меліссі МакКарті, яка зіграла головну роль у фільмі Маріель Хеллер “Чи зможете ви мене пробачити?” (Can You Ever Forgive Me?) про письменницю, яка почала підробляти листи знаменитостей.

Приз за кращу режисерську роботу, за прогнозом може дістатися мексиканцю Альфонсо Куарону, який зняв фільм “Рома”. Серйозну конкуренцію йому складе Бредлі Купер (“Зірка народилася”). У цій же номінації в якості претендентів на нагороду названі американський режисер Пітер Фарреллі (“Зелена книга”), Спайк Лі (“Чорний кланівець”) і Адам Маккей (“Влада”).

Читайте також