Кабмін надав відповідь щодо петиції про скасування реорганізації «Довженко-Центру»
18:00 12.10.2022
255

Кабмін відповів на петицію щодо скасування реорганізації «Довженко-Центру», яка набрала 25 тисяч підписів у середині вересня.

Автор петиції вважає, що реорганізаця або ж передача колекції національного кіноархіву до «фейкової установи» – це фактична ліквідація центру. А це, зі свого боку, «величезний удар по культурній спадщині й міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові виборює власну ідентичність».

У відповідь в уряді зазначили, що «Довженко-Центр» – неприбуткове підприємство та не покриває всі видатки за рахунок доходів, витрати перевищують обсяги державного фінансування. Також у Кабміні вважають, що центр не є архівною установою і фільмофондом, а лише зберігачем фільмофонду.

Кабмін пропонує зробити правонаступником майнових та немайнових прав «Довженко-Центру» «Українську кіностудію анімаційних фільмів» («Укранімафільм»), яку ліквідували в 2019 році та приєднали до центру.

Там також додали, що усіх працівників «Довженко-Центру» мають влаштувати на роботу на аналогічні посади на трьох підприємствах, що створять замість центру. Крім того, обіцяли додатково опрацювати питання, порушені в петиції, «враховуючи значний суспільний інтерес».

«Довженко-Центр» – найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також