Ефективне використання дронів не вирішує проблему дефіциту боєприпасів в Україні, застерігають аналітики
12:30 11.04.2024
253

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що, незважаючи на ефективне застосування безпілотників українськими військовими, це не вирішує проблему значного дефіциту критично важливих видів боєприпасів.

Згідно з повідомленням ISW, незважаючи на високу ефективність використання безпілотних літальних апаратів на полі бою, українським силам все ще бракує необхідних боєприпасів для проведення масштабних операцій.

У своєму інтерв'ю для німецького видання Bild, опублікованому 10 квітня, президент України Володимир Зеленський зазначив, що, хоча Україна й має власне виробництво безпілотників, ці технології не здатні замінити необхідні системи ППО, далекобійні ракети чи артилерію.

Аналітики ISW підкреслюють, що українські сили здатні ефективно протистояти механізованим атакам ворога за допомогою дронів, проте критична нестача артилерії обмежує їхні можливості для швидкого знищення бронетехніки ворога.

Американський генерал Крістофер Каволі, командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, попередив 10 квітня про значну перевагу Росії у кількості артилерії, яка може зрости з 5 до 1 до 10 до 1 протягом кількох тижнів без посилення військової підтримки України з боку Сполучених Штатів.

Експерти також наголошують на можливу необхідність українських сил перерозподіляти обмежені ресурси для посилення оборони у районах Харкова та Сум через ризик російських наступальних операцій, що може посилити поточні виклики.

Висновок звіту ISW підкреслює важливість додаткової західної підтримки та вирішення кадрових проблем для того, щоб українські війська могли ефективніше розподіляти свої ресурси та протистояти ворожим атакам на всьому театрі військових дій.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також