Україна зазнала втрат у 499 мільярдів доларів через війну: Шмигаль наголосив на потребі відновлення
12:55 15.02.2024
258

До кінця 2023 року Україна зазнала втрат на суму близько 499 мільярдів доларів через війну, з особливо великими пошкодженнями у сферах торгівлі, промисловості, аграрного сектору, енергетики, та транспорту, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль за результатами оцінки збитків, проведеної спільно зі Світовим банком.

Прем'єр заявив, що для відновлення країни потрібно майже 486 мільярдів доларів, з яких 15 мільярдів доларів мають бути спрямовані на негайне відновлення. Він наголосив на зростанні потреб у відбудові, особливо у житловому секторі та аграрній галузі, а також на шкоді, завданій екології внаслідок теракту на Каховській ГЕС.

Шмигаль підкреслив, що ключовим джерелом фінансування відновлення має стати конфіскація заморожених російських активів, вказавши на необхідність запуску цього процесу в поточному році.

Незважаючи на військові дії, уряд за підтримки міжнародних партнерів продовжує роботу над програмою швидкого відновлення, успішно відновивши минулого року понад 37 тисяч об'єктів. Водночас створюються умови для залучення приватних інвестицій, що сприятиме прискоренню відбудови та економічній трансформації України на шляху до ЄС.

Залучення 15 мільярдів доларів на швидке відновлення має сприяти привабленню додаткових 5,5 мільярдів доларів приватних інвестицій, що дозволить Україні залучати іноземні інвестиції вже зараз, зосереджуючись на ключових галузях економіки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також