Франція планує виробити 78 гаубиць Caesar для України до 2025 року
13:40 18.01.2024
253

Франція планує виготовити 78 самохідних гаубиць Caesar для армії України до кінця цього року, повідомив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню в інтерв'ю France Inter.

Лекорню уточнив, що найближчим часом Франція відправить до Києва шість гаубиць Caesar, а до початку 2025 року планується виготовити додаткові 72 одиниці. Таким чином, загалом буде вироблено 78 гаубиць за більш ніж рік.

"Зараз в Україні вже перебуває 49 таких гаубиць, які забезпечили тактичні успіхи. Ми прагнемо виробити 78 гармат Caesar в 2024 році та спонукаємо європейських партнерів та союзників до співфінансування", – сказав він в інтерв'ю газеті Le Parisien.

Він також зазначив, що шість гаубиць були придбані Україною за власні кошти. В Парижі має бути оголошено про створення "артилерійської коаліції" на чолі з Францією та США для посилення оборонних можливостей Києва.

Запланований візит голови Міноборони України Рустема Умєрова до Парижа було скасовано через причини безпеки, проте він візьме участь у заходах онлайн.

Лекорню наголосив, що вартість однієї гаубиці Caesar становить від трьох до чотирьох мільйонів євро, що вважається "прийнятною" ціною для союзників Франції.

Міністр також повідомив, що незабаром розпочнеться поставка Україні приблизно 40 додаткових крилатих ракет SCALP, які були обіцяні президентом Франції Емманюелем Макроном. Він не уточнив графік поставок.

Макрон раніше оголосив про намір відвідати Україну у лютому для підписання двосторонньої угоди про "гарантії безпеки".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також