Литва розробляє трирічний план допомоги Україні: від лікування до військової техніки
16:59 24.11.2023
258

Уряд Литви виступає із планом надати багатосторонню допомогу Україні на протязі трьох років, включаючи широкий спектр заходів: від лікування та реабілітації військових до проведення гуманітарного й військового розмінування, а також ремонту військової техніки. Про це повідомила прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте на спільному брифінгу з українським прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Інгріда Шимоніте наголосила на необхідності більш глибокого співробітництва з Україною в контексті розвитку військової сфери та надання підтримки для відновлення військових ресурсів, підвищення кваліфікації військових та проведення необхідних процедур для безпеки країни.

Зазначено, що вже з початку вторгнення росії Литва виявила підтримку України на рівні понад 1 мільярда євро, надавши військову техніку, амуніцію, обладнання та системи радіолокації. За словами Дениса Шмигаля, уряд також отримав важливі броньовані машини та радари від Литви, спрямовані на підвищення бойової готовності.

Окрім цього, згадано, що Литва надає технічні засоби радіоелектронної боротьби, виробництва власної країни, для ефективного протистояння російським безпілотникам.

Ця ініціатива відображає глибоке співчуття Литви до України та бажання надати рішучу підтримку в удосконаленні оборонних можливостей країни в умовах зростаючої загрози з боку росії.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також