Міноборони України планує використання мобільних установок для утилізації боєприпасів на деокупованих територіях
18:05 09.04.2024
262

Міністерство оборони України розглядає варіанти використання пересувних установок для безпечної утилізації боєприпасів на звільнених від окупації територіях, як заявив міністр оборони Юрій Джигир.

Ці установки не лише сприятимуть очищенню територій, але й дозволять використовувати продукти утилізації для створення нових боєприпасів, на користь обороноздатності країни.

Джигир підкреслив, що навіть у умовах триваючого конфлікту, Україна не забуває про екологічну безпеку та ефективне управління відходами. Вибухонебезпечні предмети залишають загрозу на значній частині українських земель, включаючи великі площі, де необхідно проводити розмінування.

Заступник міністра оборони повідомив, що мобільні установки для утилізації боєприпасів є ефективним рішенням, яке вже використовується у багатьох країнах з метою очищення територій після бойових дій. Україна активно домагається отримання таких комплексів.

Головні переваги цих установок включають їх мобільність, безпеку використання та можливість рециклінгу матеріалів для подальшого виробництва боєприпасів, за словами Юрія Джигира.

Впровадження цих комплексів допоможе знизити екологічний вплив війни, зменшивши забруднення земель, водойм та повітря. Очікується, що в звільнених областях вже забруднено до двох мільйонів гектарів землі, а на окупованих територіях ризикують знаходитися під загрозою до шести мільйонів гектарів.

Міноборони України активно працює над законодавчими ініціативами для залучення мобільних установок у розмінування та утилізацію, провівши консультації з відповідними державними службами та організаціями з метою найближчим часом реалізувати пілотний проект.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також