Поновлення переговорів з рф не має сенсу - Подоляк
09:29 24.06.2022
779

Переговорний процес з російською федерацією перебуває на паузі, проте працює гуманітарна підсекція, повʼязана з обміном полоненими, гуманітарними коридорами, евакуацією українських громадян із зони воєнних дій, - про це повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю виданню «Бабель».

«Переговори на паузі. Працює тільки гуманітарна підсекція, що повʼязана з обміном полоненими, гуманітарними коридорами, евакуацією із зони військових дій наших громадян. У тому, що стосується політико-дипломатичної секції, немає сенсу, тому що тривають інтенсивні бої на сході країни. росія ставить на те, що за рахунок суттєвої кількісної переваги зможе отримати якусь тактичну військову перемогу. Немає сенсу з таким суперником вести переговори, тому що він нераціонально буде відповідати на всі зустрічні пропозиції», - пояснив Подоляк.

Водночас він не виключив, що може збільшитися обсяг послань щодо необхідності змусити Україну до певних поступок.

Однак, наголосив радник очільника ОП, будь-яка територіальна поступка рф - це лише подальший рух на воєнному шляху.

«Війна на деякий час зупиниться, а потім знову запрацює російська пропаганда про те, що Україна вирощує бойових бабаків, а після цього знову почнеться масштабна війна на захоплення наступної частини території», - сказав він.

Друга небезпека від таких поступок, за його словами, полягає в тому, що росія виправить помилки у воєнному сенсі, відкоригує систему управління, накопичить ще більше зброї та атакуватиме Україну з більшою жорстокістю.

По-третє, на думку Подоляка, будь-яка територіальна поступка рф зафіксує статус-кво щодо територіальних втрат України. Люди не повертатимуться в основні промислові центри, відбудеться розвал промисловості, й інвестиції в Україну не підуть, також буде втрачено сільськогосподарський потенціал.

«Тобто ми отримуємо абсолютно зруйновану країну, яка до того ж поступилася частиною своїх територій. Ми втратимо державність у дуже, скажемо так, близькому майбутньому. Тому запитання: а навіщо це нам? Ми тут живемо, у своїй державі. Я розумію, що коли сидиш десь у Південній Європі, тобі все одно, чи віддати рф територію. Але це так не працює», - додав радник керівника Офісу глави держави.

Згодом Подоляк наголосив, що процес українсько-російських переговорів може бути розблокований, якщо Зеленський надасть дорожню карту його ведення, а російська федерація почне адекватно сприймати світ.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також