росія утримує сотні українців в Криму як інкомунікадо, - повідомлення Кримської правозахисної групи
16:00 12.01.2024
259

росія утримує сотні українців в окупованому Криму в статусі інкомунікадо, що означає, що росія не підтверджує їхнього утримання. Про це повідомила Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи під час пресконференції.

Скрипник зазначила, що станом на кінець 2022 року в СІЗО №2 в Сімферополі перебувало щонайменше 110 людей, але міжнародні організації змогли підтвердити лише утримання 50-55 осіб. Це створює значні труднощі, оскільки інкомунікадо особи не фігурують на судових сайтах і не можуть отримати правову допомогу від адвокатів.

Кримська правозахисна група передала інформацію про 53 цивільних полонених до Незалежної міжнародної комісії з розслідувань порушень в Україні. Цих людей росіяни викрали на півдні та доставили до окупованого Криму. Ситуація загострилася після окупації нових територій в Херсонській та Запорізькій областях у лютому 2022 року, коли Крим став місцем утримання для цивільних полонених. Перші випадки були зафіксовані в березні 2022 року, коли люди з півдня з'явилися в жахливому стані в СІЗО №1 у Сімферополі. росія також відкрила нові СІЗО в Криму, що погіршило ситуацію.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також