російські військові використовували 350 заручників у Ягідному як живий щит
19:24 22.05.2022
261

Експерти Міжнародного кримінального суду спільно з українськими прокурорами фіксують воєнні злочини, скоєні російськими загарбниками у Чернігівській області, зокрема у селі Ягідному.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Як зазначається, працівники Чернігівської обласної прокуратури, які продовжують фіксацію злочинів, пов'язаних із порушенням законів та звичаїв війни військами рф на території Чернігівської області (ст. 438 КК України), здійснили спільний виїзд з експертами Офісу прокурора МКС до села Ягідне.

Попередньо встановлено, що з 3 по 31 березня у підвалі Ягіднянської філії Куличівської загальноосвітньої школи Іванівської сільради загарбники утримували мирних жителів.

«Фактично людей, які утримувалися у підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» російських військових», - наголосили в ОГП.

Зазначається, що у приміщенні площею 197 кв. м майже місяць перебувало понад 350 місцевих, з яких 77 дітей, у тому числі 5 немовлят. Наймолодшій дитині було півтора місяця, а найстаршому за віком заручнику - 93 роки. Через нелюдські умови - відсутність достатнього простору, санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води - померли 10 людей похилого віку.

За даними відомства, у Ягідному зі 180 будинків пошкоджено 148, а 16 зруйновані вщент. Також встановлено, що сімох жителів села загарбники розстріляли.

Очевидці засвідчують, що російські військові грабували будинки жителів села, викрадали пральні машини, телевізори, мікрохвильовки, електрочайники та інші цінні речі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також