США таємно наказали передати Міжнародному кримінальному суду докази російських воєнних злочинів в Україні
18:08 27.07.2023
358

За інформацією The New York Times, президент Сполучених Штатів, Джо Байден, таємно наказав розпочати обмін доказами російських воєнних злочинів в Україні з Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі. Це рішення свідчить про серйозні зміни в політиці США. Раніше Пентагон обговорював, що передача доказів до Гаазького суду може призвести до переслідування американських військових.

Спецслужби США зібрали докладну інформацію про рішення російських чиновників, які умисно атакували цивільну інфраструктуру в Україні та примусово депортували тисячі українських дітей з окупованої території. Частину доказів США вже передали українським прокурорам, проте з МКС не робили цього.

Генеральний прокурор України, Андрій Костін, відзначив цей крок США як історичний для встановлення відповідальності Росії за міжнародні злочини. Він також висловив подяку генеральному прокурору Міністерства юстиції США, Мерріку Б. Гарленду, та іншим колегам за підтримку України у боротьбі за правосуддя.

Генеральний прокурор Костін наголосив на тому, що єдність та наполегливість дозволяють досягати плідних результатів у зупиненні Росії та притягненні злочинного режиму Кремля до відповідальності за його звірства.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також