Українські Спецслужби та Збройні сили здійснили ряд успішних атак на російські авіабази та збито десятки літаків
21:00 30.08.2023
254

Протягом повномасштабного вторгнення Російської Федерації, українські спецслужби та збройні сили виконали принаймні 9 успішних атак на авіабази в тимчасово окупованому Криму, Білорусі та російських регіонах. Ці дії призвели до знищення або пошкодження не менше 24 літаків. Інформацію цю надав російське видання "Верстка", що проаналізувало повідомлення Міністерства оборони РФ, даних ЗМІ та результатів досліджень в рамках відкритого джерело-інформаційного аналізу (OSINT).

Зокрема, у першу атаку вдалося ударити вже на другий день вторгнення, 25 лютого, коли на аеродромі Міллерово в Ростовській області був знищений транспортний літак. Різні джерела вказують, що цей удар був здійснений за допомогою безпілотників або ракет "Точка-У".

Однак найбільш вразливим для Росії став 9 серпня 2022 року аеродром "Саки" в окупованому Криму. Зазначена атака призвела до знищення 4 винищувачів Су-30СМ та 7 бомбардувальників Су-24М.

5 грудня 2022 року бойові безпілотні літальні апарати атакували аеродроми Енгельс-2 і Дягілєво в Саратовській і Рязанській областях. Ці атаки призвели до ушкоджень 3 літаків, включаючи стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-22м3.

Інша успішна атака відбулася 28 лютого 2023 року, коли українські дрони влаштували спробу підірвати російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 на аеродромі Мачулищі під Мінськом, Білорусь. У результаті атаки літак отримав лише пошкодження.

Наступний інцидент стався на початку травня, коли українські безпілотники атакували аеродром у населеному пункті Сєща в Брянській області. Ця атака призвела до пошкодження транспортного літака Ан-124.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також