Уповноважений з прав людини застерігає від публічного розповсюдження персональних даних військовополонених та цивільних
17:43 22.04.2024
254

Омбудсман Дмитро Лубінець попереджає про небезпеку публічного розголошення особистих даних військовополонених і цивільних осіб, особливо на мирних акціях та в соціальних мережах, через зацікавленість російських спецслужб.

"Ще раз наголошую на ризиках публічного розголошення персональних даних військовополонених та цивільних, яких незаконно утримує Росія, та їхніх родин! Окрім ризиків шахрайства, коли аферисти намагаються виманити гроші у родин, що очікують на повернення своїх близьких, ці дані також активно цікавлять російські спецслужби. Вони використовують їх, щоб погіршити й так тяжкі умови утримання наших захисників", - заявив Лубінець.

Він також зазначив, що знання персональних даних може спричинити додаткове моральне приниження та залякування, що є більш руйнівним, ніж фізичний вплив.

"Тому на мирних мітингах і в соцмережах важливо забезпечити, щоб ворог не дізнався персональні дані – імена, прізвища, звання, позивні, номери частин та місце дислокації, фотографії тощо. Ворог хитрий і веде постійне спостереження у всіх напрямках. Його кінцева мета не змінилася – він прагне знищити українців та Україну", - підкреслив Лубінець.

Лубінець нагадав, що офіційні державні органи є єдиними уповноваженими на пошук захисників, цивільних та дітей.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також