Кличко: "В столиці заклали камінь на місці, де буде споруджена скульптурна композиція Івану Франку"
14:32 09.09.2021
260

Мер Києва Віталій Кличко взяв участь в церемонії закладення каменю в сквері на розі вулиць Липської та Інституцької в Києві, де буде споруджена скульптурна композиція українському письменнику, поету, науковцю та публіцисту Івану Франку.

“Сьогодні тут, у сквері в центрі міста, ми закладаємо камінь – як символічний початок спорудження скульптурної композиції, присвяченої великому українцю, видатному письменнику і науковцю Івану Франку, – сказав Кличко. – Дуже шкода, що до цього дня не дожив його онук – Роланд Франко. Встановлення скульптурної композиції на честь його діда було мрією Роланда Тарасовича. І ми разом працювали над тим, аби її втілити. Міська влада дотримується своїх обіцянок і сьогодні на цьому місці, ми закладаємо камінь. Згодом тут буде встановлена скульптурна композиція Івану Франку”, – додав мер Києва.

Композицію, яку зведе Міжнародний фонд Івана Франка, встановлять на місці демонтованого в рамках декомунізації пам‘ятника Мануїльському.

“Ми повинні шанувати своїх геніїв, які творили і жили заради України та її майбутнього. А внесок Івана Франка в українську культуру є неоціненним. Він автор понад 6 тисяч літературних, публіцистичних та наукових творів. Писав кількома мовами, а переклад робив із 19 мов світу, зокрема і східних. Спадок Івана Франка є одним із ключових надбань у становленні української нації. Тому важливо, що ми увіковічнимо Каменяра, віддамо шану його пам’яті і його справі”, – наголосив Віталій Кличко.

“Франко належить не тільки своїй родині. Франко належить всій Україні, всім українцям. Невдовзі на цьому місці, в столиці, буде скульптурна композиція. Адже саме тут, в Києві він одружився зі своєю дружиною. І я дуже задоволений, що маю можливість побачити закладення та освячення каменя і відчути, що тут увіковічнять пам”ять Івана Франка”, – сказав правнук Франка Петро Галущак.

“Ми чекали того часу, коли в Києві буде визначене місце для повноформатної скульптурної композиції Івану Франку. –  Вченому, мислителю, державотворцю і одному з фундаторів української державності”, –  сказав директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.

Автор: Мілана Запорожець
Читайте також