«Корвалол», «Німесіл» та «Постинор»: які ліки з квітня можна купити лише за рецептом
14:28 31.03.2023
292

«Корвалол», «Німесіл» та «Постінор»: які ліки з квітня можна купити лише за рецептом

В Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Інші ліки, які не вимагають обов'язкового призначення лікарем, можна буде як і раніше придбати в аптеці без спеціального рецепту.

Знеболювальні та жарознижувальні

Усі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену й надалі продаватимуть без рецепта. Анальгін також можна буде придбати без рецепта,  але тільки упаковку на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток - тільки за рецептом, так само як і "Анальгін" в ампулах.

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболюючий та протизапальний засіб "Німесіл" та його аналоги.

Ліки проти кашлю

Більшість популярних сиропів та пігулок від кашлю й надалі будуть у вільному доступі,  зокрема, "Мукалтін", ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо. За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій). Більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, у тому числі популярний "Беродуал".

Гормональні препарати

Всі гормональні препарати відпускатимуться за рецептом, у тому числі й гормональні контрацептиви. Навіть "екстренний" протизаплідний засіб "Постінор", який найбільш ефективний у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози та постійно приймають "Тироксин" (L-тироксин або еутирокс), також щоразу змушені будуть відновлювати електронний рецепт. Щоправда, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Рецепт знадобиться навіть на деякі мазі та креми, які містять гормони, зокрема, на "Момедерм". "Феністіл" все ще буде у вільному доступі.

Антигістамінні (протиалергічні)

Більшість популярних протиалергічних препаратів залишається у вільному доступі: "Діазолін", "Лоратадін", "Супрастин" і т. д. Проте "Супрастин" в ампулах - тільки за рецептом.

"Дексаметазон",  який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

Ця категорія залишила мінімальний перелік лікарських засобів, які ще можна придбати без рецепта. Усі популярні засоби для зниження тиску: "Каптоприл", "Каптопрес", "Бісопролол" – виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати "Фуросемід" та "Діакарб", які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

Краплі "Корвалол" та "Валокордін"  без рецепта можна придбати тільки в маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл вже потрібно рецепт. Зрештою, як і на звичайний етиловий спирт. Це також, виявляється, рецептурний препарат. Без рецепта можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г вже потрібний рецепт.

Люди, які мають проблеми із серцем, часто щодня використовують засоби для розрідження крові. Але тепер їх також можна буде придбати лише малими упаковками. "Магнікор" або "Кардіомагніл" на 100 таблеток – лише за рецептом.

Читайте також