Затримано підозрюваних у шпигунстві на користь Росії у Британії
18:00 15.08.2023
259

У Британії затримано троє підозрюваних у шпигунстві на користь Росії. Їх заарештували і звинуватили в рамках великого розслідування у сфері національної безпеки, повідомляє ВВС.

Обвинувачені, всі громадяни Болгарії, були затримані в лютому і з тих пір перебувають під вартою. Як повідомляється, затримані працювали на російські спецслужби. Їх звинувачують у володінні підробними документами, що посвідчують особу.

Серед документів - паспорти, посвідчення особи та інші документи Великої Британії, Болгарії, Франції, Італії, Іспанії, Хорватії, Словенії, Греції та Чехії.

Троє обвинувачених були заарештовані відповідно до Закону про державну таємницю детективами з боротьби з тероризмом столичної поліції, яка бореться в тому числі зі шпигунством.

Слідчі оприлюднили їхні імена, це: Орлін Русєв, 45 років, з Грейт-Ярмута, Норфолк Бізер Джамбазов, 41 рік, з Гарроу, північний захід Лондона Катрін Іванова, 31 рік, з тієї ж адреси в Гарроу.

Троє проживали у Великій Британії вже багато років, працюючи на різних роботах і проживаючи в кількох заміських будинках. Русєв має досвід ведення бізнесу в Росії. Він переїхав до Великої Британії у 2009 році і три роки працював на технічних посадах у сфері фінансових послуг.

У його профілі в мережі LinkedIn зазначено, що пізніше він володів бізнесом, пов'язаним з розвідкою сигналів, що передбачає перехоплення комунікацій або електронних сигналів. Русєв, остання адреса якого - приморський пансіонат у Грейт-Ярмуті, також стверджує, що колись був радником болгарського міністерства енергетики.

Колишні сусіди описують Джамбазова та Іванову як пару. Джамбазов працював водієм у лікарні, а Іванова у своєму профілі в мережі LinkedIn вказує, що вона працює лаборантом у приватному медичному бізнесі. Подружжя, яке переїхало до Великої Британії близько десяти років тому, керувало громадською організацією, що надавала послуги болгарам, зокрема, знайомила їх з "культурою і нормами британського суспільства".

Згідно з болгарськими державними документами в Інтернеті, вони також працювали у виборчих комісіях у Лондоні, які сприяють голосуванню на болгарських виборах громадян, які проживають за кордоном. Троє обвинувачених мають постати перед судом в Олд Бейлі в Лондоні в січні. Вони ще не подали заперечень проти висунутих звинувачень.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також