Державне агенство України з питань мистецтв оголосило номінантів на театральну премію імені Леся Курбаса
17:26 15.01.2024
252

Державне агенство України з питань мистецтв оголосило номінантів на театральну премію імені Леся Курбаса. У переліку знаходяться 17 режисерів з їх виставами, які мають шанс отримати цю престижну нагороду.

Згідно з інформацією, оприлюдненою Держмистецтвом 15 грудня, премія вручається за значний внесок у розвиток українського театрального мистецтва. Відзнака оцінює творчість театральних режисерів, враховуючи такі аспекти, як художній пошук, інноваційний підхід, відображення європейських тенденцій та сценічні експерименти.

Для участі у конкурсі були висунуті вистави, прем'єри яких відбулися у 2023 році. Переможець отримає грошову винагороду у розмірі 20 тисяч гривень.

Серед претендентів на премію є такі режисери, як Ігор Білиць з виставою "Доця", Володимир Богданець з "Великою мрією маленької ялинки", Олександр Боровенський з "Янорм", Поліна Булюк (Коробейник) з "Джа-ла-пі-та", Артем Вусик з "Веселкою на Салтівці", та інші.

У 2023 році не було вручено премії через відсутність робіт, які б повністю відповідали вимогам Комітету з присудження премії. За словами голови Комітету, театрального критика Сергія Васильєва, не було знайдено вистав, які б відображали

пошуковий та новаторський характер, мали риси експерименту і відповідали сучасним європейським театральним тенденціям.

Премія імені Леся Курбаса, заснована в 1995 році Міністерством культури України та Спілкою театральних діячів, спочатку вручалася раз на два роки, а з 1997 року стала щорічною. Вона вшановує пам'ять українського режисера, актора, теоретика театру та драматурга Леся Курбаса. Першим лауреатом премії став Михайло Мельник, художній керівник та актор Театру одного актора "Крик", а минулорічну нагороду отримала режисерка Тамара Трунова за виставу "Дім".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також