Одеський кінофестиваль 2023 оголосив дати та місця проведення
17:58 27.04.2023
313

У четвер, 27 квітня, організатори Одеського міжнародного кінофестивалю відкрили прийом заявок у конкурсні програми 14-го ОМКФ. Також вони оголосили дати та місця проведення цьогорічного фестивалю.

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль, який відбудеться 19-26 серпня 2023 року, розпочинає прийом фільмів на участь у конкурсних програмах.

Для подачі заявки необхідно заповнити онлайн-форму, розміщену на офіційному сайті кінофестивалю, та надати всі зазначені в онлайн-формі матеріали до 14:59 (за Київським часом) 1 червня 2023 року.

До Національної конкурсної програми допускаються ігрові, неігрові, анімаційні та експериментальні повнометражні українські фільми всіх жанрів, виробництво яких було завершено у 2022 або 2023 рр. Переможці Національного конкурсу визначаються в таких номінаціях: “Найкращий український повнометражний ігровий фільм” та “Найкращий український повнометражний документальний фільм”.

До участі у Міжнародній конкурсній програмі допускаються ігрові, неігрові, анімаційні та експериментальні повнометражні європейські фільми всіх жанрів, виробництво яких було завершено у 2022 або 2023 рр. Переможець Міжнародного конкурсу визначається в номінації “Найкращий європейський повнометражний фільм”.

Фільми, подані для участі в конкурсних програмах, також можуть бути відібрані для участі в позаконкурсних програмах Кінофестивалю. Детальну інформацію про правила та процедуру подачі заявок на 14-й ОМКФ можна знайти у розділі “Регламент”.

Приймання заявок до Національної та Міжнародної конкурсних програм відкрито з 28 квітня до 1 червня 2023 року. Селекція фільмів у конкурсні програми здійснюється незалежною відбірковою комісією, до складу якої увійшли програмний консультант ОМКФ Алік Шпилюк, програмний директор “Артхаус Трафік” Ілля Дядик, генеральний продюсер фестивалю Миколайчук OPEN Олексій Гладушевський та член консультаційної Ради з програмних питань ОМКФ Ігор Сукманов.

Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться на декількох локаціях. Зокрема, покази конкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Чернівцях, у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Покази ретроспективних та спеціальних програм відбудуться в Одесі в кінотеатрі Multiplex.

“Сьогоднішні реалії змушують оперативно реагувати на обставини, в яких ми опинились. Минулого року ОМКФ відбувся одразу на декількох міжнародних майданчиках. Втім, ми прагнемо повернути його додому – в Україну. Але з огляду на безпеку глядачів та гостей, цьогоріч ми вирішили провести частину 14-й ОМКФ в новій для нас локації – у Чернівцях. І ми дуже вдячні центру імені І. Миколайчука, який на час проведення фестивалю стане для нас домівкою”, – зазначила Анна Мачух, генеральна директорка ОМКФ.

“За останній рік українці як ніколи відчули потребу в єднанні та допомозі. А зважаючи на те, що культурна сфера – одна з найбільш постраждалих від війни галузей, ми маємо підтримувати одне одного. Адже саме культура формує нашу ідентичність як українців. Тож ми раді, що можемо спільними зусиллями провести цьогорічний Одеський міжнародний кінофестиваль у відносно безпечному місці, у нашому Центрі Миколайчука в Чернівцях з можливістю залучення іноземних гостей до події”, – додала Тетяна Д’яченко, директорка культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також