Доля «Росії» у руках вінничан (Фото)
17:37 30.08.2017

Будівля кінотеатру «Росія» «пустує» уже 22 роки. Побудована споруда в центрі міста має непрезентабельний вигляд, адже Вінниця – це європейське місто. Щоб вирішити майбутнє будинку культури, відбулася дискусія мистецької резиденції «Над Бугом 2017».

У заході приймали участь представники агенції просторового розвитку, історики Вінниці, активісти, художники, музиканти та небайдужі вінничани.

Насамперед резиденція хотіла привернути увагу до проблем кінотеатру і знайти шляхи  їх вирішення. Найголовніше – відкрити двері у «Росію».

Обговорювалися питання: які є цінності якості споруди, які активності слід розвивати, які сценарії розвитку використання.

 «Мета дискусії - створення проектного процесу, коли спільноті представляються готові проектні рішення для обговорення проблематики кінотеатру «Росія». Будівля вже десятки років не використовується. І це досить дивно, тому що це найбільш якісна зала Вінниці. З точки зору дизайну, споруда – найкраща у місті. Навіть краща за театр ім. Садовського. Але виходить так, що споруда не використовується. В першу чергу йдеться про можливість використання існуючого простору, а також можливість його подальшого розвитку. Ми сподіваємось, що зараз у місті можуть бути спільноти, які опанують цей простір, яким це цікаво, яким він необхідний. В агенції просторового розвитку цей проект звучить як культурно-мистецький міський комплекс», - розповів керівник агенції просторового розвитку Олександр Коротких.

Співорганізатор резиденції "Над Богом" Леонід Марущак назвав плюси будівлі кінотеатру.

«Оригінальна будівля має свої «ізюминки». Це і система широкоформатного кіно, і 1200 місць, публічність простору. Кінотеатр має три скляні стіни, чудову панораму. До нього можна зайти з 3-х різних вулиць. Планування архітекторів дуже індивідуальне».

 «У Вінниці майже немає гарних локацій для великих концертів. А ось саме така споруда підходить для культурного розвитку вінничан. Місця вистачить на всіх: музикантів, співаків, художників та різних гуртків», додав Володимир, який займається некомерційними концертами.

В основному лунали пропозиції щодо реставрації будівлі, а не її руйнації. Вінничани бачать колишню «Росію» культурним центром Вінниці. І хоч готової концепції поки що немає, агенція шукає нові ідеї.

Як відомо, споруду колишнього кінотеатру "Росія" наразі орендує Олександр Шемет, який люб’язно дає "зелене світло" щодо проведення заходів у будівлі.
Читайте також