Що занадто, то не здраво: Чому вінничанин протестує проти муралів?
19:30 29.10.2017
Житель Вінниці створив електронну петицію, в якій закликав адміністрацію міста припинити хаотичне та глибоко суб'єктивне створення муралів на будівлях, що є достатньо естетичними з точки зору архітектури. Європейська практика показує, що в такій прикрасі, як мурал, мають потребу лише естетично непривабливі будівлі. Наприклад, панельні будинки Східної Європи, примітивні на вигляд споруди, а також промислові будівлі, які не мають естетичного вигляду, вираженої архітектури. Останнім часом у Вінниці також з'явилось багато таких прикрас, і автор петиції не вважає, що всі вони дійсно прикрашають місто.

"...ряд будівель псують муралами сумнівної художньої цінності (роботи непрофесійних художників, реалізація не завершених витворів, а результатів банального фотомонтажу, колажів чи просто ескізів) вже не кажучи про відвертий плагіат, що порушує закон про авторські права (і це не лише приклад з використанням фотографій Зорія Файна, таких прикладів, насправді більше)", - написав у петиції обурений вінничанин.

Для тих, хто не знає, для виготовлення муралу до Дня міста на будівлі обласної телерадіокомпанії, чеські художники Іво Наврату та Збинєку Лінгарту порушили авторське право вінницького фотографа, використавши без дозволу його фотографію. [caption id="attachment_149592" align="aligncenter" width="720"] Процес створення муралу, під час якого було порушено авторські права вінницького фотографа[/caption] Але повернемось до наявної проблеми хаотичного розміщення муралів. Автор петиції вказує п'ять прикладів невдалого вибору місця для мурал-арту. Цитування зі збереженням авторської орфографії: 1. вул. Пирогова, 8 (весь фасад облицьований плиткою, будівля має власну архітектуру достатньої естетичної цінності як для звичайної рядової забудови. Одну з її стін поверх плитки (!) замалювали муралом сумнівної художньої цінності); 2. вул. Соборна, 91 (аналогічно попередньому); 3. вул. Театральна, 15 (аналогічно попередньому, мурали не самі гірші, але даний варіант недоречний в композиційному та ідеологічному планах); 4. будівля трансформаторної підстанції по просп. Коцюбинського має власну і достатню архітектуру як для інженерної будівлі, натомість з неї зробили якесь «синє посміховисько», яке з часом облізе і її не можливо буде почистити від фарби; 5. вул. Соборна, 73 (без коментарів). Автор петиції зауважив, що мурали потребують догляду. Хто і яким чином буде оновлювати прикраси будівель, які було створено в такій великій кількості? Наразі звернення до влади підтримали 14 осіб з 350 необхідних, а до кінця збору підписів залишилось 12 днів. Якщо вас також хвилює питання оздоблення вінницьких будинків, ви ще можете встигнути приєднатися за цим посиланням.
Читайте також