Що було, що є і що буде: головний архітектор Вінниці привідкрив завісу над майбутнім виглядом міста
09:00 26.10.2017
254

Світ змінюється і ми крокуємо вперед. Вінниця, як прогресивне місто, теж не стоїть на місці. Журналіст сайту I Like News разом з головним архітектором міста Олександром Рекутою вирішили «прогулятися» вулицями європейської столиці України та подивитися, що таїть у собі чарівне, загадкове та історичне місто, в якому стані Вінниця, яких новинок в архітектурі чекати жителям та гостям міста.

Однією з найкрасивіших пам’яток Вінниці є Бригантина – єдиний півострів у місті, розташований між вулицями Чорновола та Київською. Омивається річками Південний Буг і Тяжилівка. Півострів рясніє зеленню – на території росте чимало дерев, чагарників, різноманітних трав. Наразі паркову зону на Бригантині не облаштовано. Що ж там планують зробити, які плани на будівництво чи відновлення зони відпочинку на півострові?

Доступ на територію півострова  Бригантина теоретично є. Його частина наразі знаходиться у власності, здається 1 га і десь 1,16 га в оренді у підприємства, яке має намір виконати комплексний благоустрій  і побудувати центр сімейного дозвілля, тобто торговельний комплекс. На території Бригантини, яка складається з 6 га, можна використати під забудову тільки 2 га. Раніше передбачався достатньо великий аквапарк, розважальні заклади, комплексний благоустрій з пляжем та пірсом для водних засобів. Цікаве було рішення. Потім розробили план цієї території, який був затверджений міською радою. Підприємство почало активно готувати проектні матеріали. Проте, в силу якихось обставин, питання загальмувалося. Це триває уже 5 років. Зараз іде мова про те, що за справу взялися інші інвестори. Тому маю надію, що в наступному році ми побачимо реальні наміри по забудові і благоустрою півострова Бригантина.

Вінничани та гості міста люблять гуляти по набережній, що веде на вулицю Чорновола. Наразі територія не в найкращому стані. Як планують відновляти цю територію?

Є цікаві думки щодо благоустрою: замощенням, встановленням декоративних опор освітлення, оновленням або виготовленням нових лавочок та  побудовою велодоріжки. Коли реалізується проект - не знаю, але з нетерпінням чекаю.

Вінничан цікавить що буде в будівлі колишнього кінотеатру “Росія”, адже це будівля, яка знаходиться на в’їзді у лівобережну сторону міста?

Колишній кінотеатр Росія знаходиться у приватній власності міста. У свій час я готував проект-рішення по реконструкції цієї будівлі, Потрібно не тільки залишити глядацький зал, але й добудувати, якщо мова йде про кіно, театр чи концертний зал, гримерні та приміщення, супутні для цієї концертної функції. На другому поверсі пропонували зробити виставковий зал. Планували використати підземний простір для паркінга та встановити пам'ятник Івану Богуну. В 2007 році проект був схвалений, але в 2000-х роках деяка територія колишнього кінотеатру Росія була надана в оренду на 49 років одному підприємству для можливості будівництва громадського комплексу. Ця організація робила проектні пропозиції. Буквально кілька років назад спробував скласти до купи ідею по реконструкції самого кінозалу. Думаю, що культурологічну функцію кіноконцертного залу потрібно залишити. Вінничан запитували, що вони хочуть бачити на цьому місці, чекаємо на хороші, обґрунтовані ідеї.

Одне із головних архітектурних споруд у центрі міста — Вінницька міська рада.  Вона, немов сіра пляма на вишуканому аристократичному полотні. Коли розпочнуть реставрацію, так би мовити, обличчя міста?

Моя команда та проектні організації працювали над різними варіантами для того, щоб сформувати інший архітектурний образ цієї будівлі. Адже каркасна будівля створена в кінці 60-х років Типовий проект адміністративного будинку з часів Радянського Союзу наразі має багато проблем: технологічних, конструктивних та технічних. Обговорювали десь 20 варіантів щодо образу будівлі. У мене була ідея, накинути таку собі “павутину” на споруду в локальних, динамічних формах. Але усі проекти дуже дорогі. Коли ми порахували приблизну вартість (а це декілька десятків млн. грн.), то у міського голови виникло запитання: що скажуть вінничани? Що мерія за державні кошти покращує собі умови діяльності, коли є нагальні проблеми з школами, дитсадками та ін. Дано замовлення інституту реконструкцій на виконання технічного обстеження стану будівлі. На сьогоднішні день визнано, що є певні проблеми, деякі конструкції потрібно підсилювати. Але Сергій Моргунов шукає баланс між зробити гарно і дешево. З архітектурної точки зору, будівля міської ради потребує негайного капітального ремонту і це чітко визначено. А потім буде оголошено конкурс на архітектурне рішення. І тоді, в результаті творчих пошуків і вибраного образу, буде розглядатися питання, скільки це коштуватиме і де знайти фінанси.

Наскільки Вінниця територіально збільшилась за останні роки?

У 2015 році, коли було прийнято рішення Верховної Ради про зміну меж Вінниці, територія міста збільшилась на 4449 га. Раніше територія міста складалась з 6868 га. І на сьогодні становить 11317 га. Тобто, порівняно з тим, що було, Вінниця збільшилась на 65%. Хоча місто не отримало вільних земельних ділянок, якими можна було б оперувати. Наразі стоїть питання про земельні ділянки для учасників АТО, то ми, на жаль, знайшли вільний клаптик на прилеглих територіях на Вінницьких хуторах. Смішно казати, всього 40 ділянок в Луці-Мелешківській. Всі інші території до нас прийшли або для садибної забудови, або для садівництва, або території прийшли як паї, тобто землі сільськогосподарського призначення, яким за законом поки що не можна міняти цільове призначення. Також прийшли близько 2-х тисяч земель лісового фонду України.

Які пам'ятки архітектури у місті найближчим часом плануєте відреставрувати? Як це відбувається?

Пам’яток архітектури, які потрібно відреставрувати, досить багато. І тими будинками, які знаходяться в комунальній власності міста, опікується міська влада. Вона не може відбудовувати будівлі, які знаходяться в комунальній власності області. Як приклад, у нас є споруда по вулиці Соборна 74, яку обласна рада передала на довгий період в оренду приватній структурі, що уже тривалий час виконує реставраційні роботи.  На реставрацію такої будівлі ми не можемо ніяк вплинути. Писали  численні звернення і листи, але поки що результатів немає. Є будинок по Соборній 56, який  стоїть обдертий. Це, звісно, ганьба, що пам’ятка архітектури опинилася в руках приватної фірми товариства Турбівського ХПК. Також неодноразово звертаємося та пишемо листи до власників, але нічого не робиться. У минулому році ми зверталися до них з проханням надати дозвіл на виконання ремонтно-реставраційних робіт. Задіювали муніципальну поліцію, яка штрафувала власників. Вони ж кажуть, що до кінця 2017 року зроблять проектну документацію та принесуть на утвердження, а у 18-му році виконають усі роботи. Побачимо, що буде. 

У місті більше відреставрованих будинків чи побудованих?

Звісно, нових побудованих будівель більше. Навіть не знаю міста, в яких більше відреставрованих. Наприклад, якщо взяти історичний центр Львова, то там історичні пам’ятки, за якими потрібно доглядати. У нас не так багато таких будівель, десь трохи більше 200.

Чи плануєте побудувати у Вінниці хмарочоси та метрополітен? Чи взагалі вони потрібні місту та його жителям?

У мене немає чіткого розуміння, що вони потрібні. Для них, в першу чергу, потрібна зовсім інша структура обслуговування. Наприклад, у місті немає пожежного автомобіля при потребі. Але такі наміри час від часу в інвесторів виникають. Дехто хотів побудувати 25-поверхівку у 10-му мікрорайоні. Поки що це все на словах. А щодо метро, думаю, що у місті з населенням 370 тисяч - це економічно недоцільно. Нам повністю вистачить тих видів громадського транспорту, які наразі існують.

Є ідея - розфарбувати фасади усіх непрезентабельних будинків, як це зробили з спорудою, що на Соборній 22. Що думаєте з цього приводу?

Розфарбувати фасади - моя ідея, створена саме для цього будинку, тому що у нього достатньо довгий та “нудний” фасад. І ми цим поділом на фрагменти, на різнокольорові елементи з обрамленням імпостів вікон в різних стилях зробили будинок ближчим до середовища центра міста. На мій погляд, ідея вдалася, не зважаючи на критику у свій час. Намірів розфарбувати так усі будинки немає точно. Якщо брати Соборну, тут багато пам’яток архітектури, вони повинні відповідно виглядати. І буде варварством їх розмальовувати. Ще в 2014 році була затверджена концепція комплексного колористичного вирішення фасадів по головній вулиці.

У Вінниці є недобудовані висотки, які вже довгий час псують вигляд європейського міста (наприклад, на вул. 600-річчя, біля ТЦ «Мегамолл», вул. Космонавтів - ресторан “Кельце”). Як впливаєте на власників споруд? Чи є якісь ідеї?

Будівля, що на вулиці 600-річчя знаходиться у державній власності. Важелів впливу немає. Передають споруду то у власність судової адміністрації, то іншим. Хтось повинен інвестувати кошти, щоб її завершити або знести. Для того, щоб будівля функціонувала, потрібно зробити технічне обстеження, визначитись, що там може бути - офіс чи житло. Йде мова, зробити там квартири для бійців АТО. Але там немає прибудинкової території та й будівля розроблялась для офісів. Також по нормам інсоляції (попадання прямих сонячних променів в житлові кімнати) жити в одній із сторін споруди по правилам не можна. Є вихід, але на це ще ніхто не виділив кошти. А щодо колишнього ресторану “Кельце”, то з'явилася холдингова компанія “Вінниця”, яка викупила у банку цю незавершену будівлю і планує побудувати там 16-поверховий житловий будинок. На сьогоднішній день уже розпочато роботи по демонтажу споруди.

Чи будуть ще малювати мурал-арти на будівлях міста?

Є програма по мурал-артам, де вінницькі художники розмальовують будинки. Але це стосується локальних площин. Повністю фасад будинку не можна розмалювати котиками та півниками. Ми разом з департаментом культури готуємо проект, демонструємо його у міській раді та враховуємо думку художників. Приймаємо рішення та розпочинаємо реалізацію проектів. Нові мурали звісно будуть.

Якою Ви бачите Вінницю в архітектурному плані? Що хочете створити, в якому стилі? Можливо, щось взагалі забрати?

У місті є десонансні об’єкти. Але потрібно не руйнувати, а шукати методи реконструкції. Вінниця несе в собі дух часу і дух історії. Якщо будівлі у центрі міста забудовувались у кінці 19 на початку 20 століття, то вони несуть в собі стиль модерну — плавних, вишуканих форм, дивакуватих ліній. Потім в 20-30 роках був стиль конструктивізм. Таких будинків дуже мало залишилось. Далі був неокласицизм, наприклад, 36-й рік будівля ОДА. Залишив свої відбитки у місті стиль під назвою сталінський ампір, будівля на Соборній 41. Потім був радянський стиль — панельні будинки, хрущовки.

Скільки років Ви на посаді головного архітектора Вінниці? Розкажіть про Ваші реалізовані проекти.

Сім років я працював головним архітектором міста. Потім 10 років — у проектній справі. І вже 5 років, як повернувся на першу посаду. Але хочу знову займатися проектною роботою. Скажу відверто, мені більше подобається творча робота. Реалізованих проектів досить багато: майдан Незалежності, бульвар на Пирогова, пішохідна зона на Грушевського, площі Театральна та Шевченка, проспект Космонавтів. Плануємо зробити зелену зону по вулиці Стрілецькій та на Замостянскому бульварі, вхід в Центральний парк.

Яка споруда за кордоном вразила Вас найбільше?

Багато чого подобається. Вражають напрямки культових споруд в Італії. Я в захваті від танцюючого будинку у Празі. Постійно цікавлюся архітектурною спадщиною як на Україні, так і за кордоном.

Де у Вінниці найнижча точка і найвища?

Найнижча точка – Південний Буг. Вона має практично однакову відмітку в Балтійській системі висот — 233 метра по висоті. А найвища точка на Старому місті — це проїзд Вишневий сад. Там відмітка 315 метрів в Балтійській системі висот. Хоча достатньо висока відмітка рельєфу у нас знаходиться в районі “Книжки” — 280 метрів. 

Читайте також: У Вінниці на проспект Космонавтів повернувся легендарний літак Міг-15 (Відео+Фото)

 

 

 
Читайте також